Za novorođene bebe u Šavniku naknade od 500 do 1.500 eura

Kako bi podstakla natalitet, Opština Šavnik je povećala iznose naknada za novoređene bebe, pa će roditelji ubuduće, umjesto dosadašnjeg iznosa od 300, dobijati 500 eura za rođenje prvog djeteta, za drugo 1.000, a za svako naredno, kao i blizance, trojke ili četvorke čak po 1.500 eura.

Kako se navodi u opštinskoj odluci, koja je na snazi od 15.februara, pravo na naknadu se ostvaruje ukoliko oba roditelja imaju prebivalište na teritoriji Šavnika u vrijeme rođenja djeteta, a jedan od njih mora ostvarivati to pravo najmanje tri godine prije rođenja bebe.

Prošle godine u Šavniku, po broju stanovnika najmanjoj opštini u Crnoj Gori, rođeno je šest beba, a godinu ranije deset.

Pravo na naknadu za novorođeno dijete ima i usvojitelj, staratelj, hranitelj ili lice kome je dijete povjereno na njegu, staranje i vaspitavanje, koje u opštini Šavnik ima prebivalište neprekidno tri godine prije rođenja djeteta, kao i da je novorođenčetu prebivalište u toj opštini.

“Pravo na pomoć ostvaruje se na osnovu zahtjeva koji se zajedno sa ostalom potrebnom dokumentacijom podnosi organu lokalne uprave opštine Šavnik u roku od tri mjeseca od rođenja djeteta”, piše u odluci.

U opštini Šavnik je na popisu 2011. godine bilo svega 2.070 stanovnika, što je za skoro 5.500 manje u odnosu na 1948. godinu (7.512), odnosno 900 manje nego što ih je bilo na popisu 2003 (2.974). Prema podacima Monstata, na početku školske 2019/2020. godine svega 92 učenika pohađala su nastavu u devet šavničkih osnovnih škola, a 15 u tamošnjoj srednjoj školi.

Iz Šavnika su se prošle godine odselila 64 stanovnika, a doselilo je njih 51, dok su se u januaru ove, prema podacima Monstata, odselila četiri stanovnika, a jedan se doselio.

Tokom prošle godine nije sklopljen nijedan brak.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply