Online nastava i u Ulcinju, obustavljen rad prvostepenih komisija

Posebne mjere koje važe za Budvu, Tivat i Herceg Novi, od sjutra će biti na snazi i u Ulcinju, pa će i u toj opštini biti prekinut rad vrtića i škola, a đaci će preći na online nastavu.  

Novim mjerama koje je najavio direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, do 24. marta prekida se i rad prvostepenih ljekarskih i socijalnih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad. Kao razlog za to naveo je gužve koje se javljaju prilikom izdavanju doznaka i dozvola.

“Na zahtjev zaposlenog, u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskom dokumentacijom, privremenu spriječenost za rad do 30 dana potvrđuje izabrani doktor”, naveo je Galić.

Istakao je da će izabrani ljekar do 24. marta biti zadužen i da produži bolovanje na period duži od 30 dana, koje je utvrdila nadležna ljekarska komisija.

“Prava iz socijalne i dječije zaštite koja su utvrđena na osnovu nalaza, ocjene i mišljenja komisija korisnici nastavljaju da koriste do početka rada ove komisije. Tada će se ispitati osnovanost korišćenja ovih prava”, rekao je Galić.  

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da proces vakcinacije teče po planu, ali da je opterećenost zdravstvenog sistema na visokom nivou. Zato su i povećani kapaciteti za smještaj COVID pacijenata u Podgorici i Nikšiću.

Borovinić Bojović je rekla da je bila zagovornik rigoroznijih mjera već od danas, ali da je konsenzusom donijeta odluka da se još desetak dana pokuša prevazići postojeće stanje i kriza.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je da je sprovođenje mjera najbitnija stvar u ovom trenutku. On je podržao inicijativu ministarke Borovinić Bojović za povećanje zarada u zdravstvu.

Prema njegovim riječima, država će morati da pokaže da kontroliše situaciju, ali svaki pojedinac mora odgovorno djelovati.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović kazao je da je Vlada odlučila i da pooštri kontrolu sprovođenja mjera, uz pomoć pripadnika Uprave policije, zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore, a u tom cilju biće formirana tri tima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply