Kengur bez granica 20. marta prvi put i u Crnoj Gori

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica ove godine će prvi put biti održano u Crnoj Gori, a zainteresovani učenici se mogu prijaviti do kraja iduće sedmice. Planirani datum takmičenja je subota, 20. mart u 10 sati.

Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije – Podgorici, Danilovgradu i Tuzima, i to u dvije kategorije takmičenja Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred srednje škole).

Kako je saopšteno iz NVU Tinker, koji su organizatori ovog takmičenja u Crnoj Gori, Kengur bez granica se održava posljednjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu.

Oko šest miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke, a od ove godine tu priliku će imati i djeca iz Crne Gore.

“Testiranje će se odvijati na tri jezika, CSBH, albanskom i engleskom. Prijavljivanje se obavlja putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me. Rok za prijavu je 14. mart 2021. godine u 15 sati. Takmičenje će biti organizovano na tri lokacije, u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica, u Danilovgradu i Tuzima. Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, pa je namijenjeno svima koji bi da se oprobali u rješavanju problema. To od učesnika zahtijeva maštu, osnovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike”, naveli su iz NVU Tinker.

Matematičari iz cijelog svijeta svake godine pripremaju i vrše izbor zadataka za ovo takmičenje. Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim zadacima u kojima se prvenstveno traži brzo i logičko razmišljanje.

Međunarodna asocijacija Kengur bez granica, kojoj je jedna od primarnih aktivnosti organizovanje ovog međunarodnog takmičenja, dodijelila je sertifikat je NVU Tinker da ove godine, prvi put, organizuje pilot takmičenje u Crnoj Gori.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker.

Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o., a uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply