Negativan prirodni priraštaj prvi put od Drugog svjetskog rata

Prvi put od Drugog svjetskog rata, od kada postoji statistika za Crnu Goru, prošle godine je u našoj zemlji zabilježen negativni prirodni priraštaj.

U godini koju je obilježila pandemija COVID – 19 rodile su se 7.082 osoba, dok je preminulo 7.278.

Korona kriza uticala je na to i da mladi odgađaju sklapanje braka. Vjenčalo se svega 2.107 parova, za razliku od prethodnih godina kada je broj novih brakova uvijek bio veći od 3.000. Ipak, zabilježen je i manji broj razvoda – 633, što se može objasniti i činjenicom da u prvom talasu koronavirusa sudovi nijesu radili.

Kako se navodi u statistici Monstat-a, u 2020. godini rođena su 3.672 dječaka, i 3.410 djevojčica.

Pozitivan prirodni priraštaj u 2020. godini zabilježen je u svega sedam opština – Baru, Budvi, Plavu, Podgorici, Rožajama, Tivtu i Tuzima. Negativan prirodni priraštaj ima 17 opština – Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Pljevlja, Plužine, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

U posljednjem mjesecu 2020. godine, devetom od početka epidemije u Crnoj Gori, rođeno je 517 beba, što je za 93 manje u odnosu na decembar 2019. To se, između ostalog, može objasniti i činjenicom da se o koronavirusu i njegovom potencijalnom uticaju na plod nije mnogo znalo, pa su i stručnjaci širom svijeta savjetovali da se dok traje kriza trudnoća ne planira.

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, lani je zabilježen i povećan broj preminulih osoba u odnosu na ranije godine.

Statistika pokazuje da je preminulo 7.278, a 2019. godine 6.595.

Od početka epidemije koronavirusa, zaključno sa 31. decembrom, u Crnoj Gori su zvanično od posljedica infekcije preminule 682 osobe. 

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply