Jokić: Utvrdićemo odgovornost, povlašćenih neće biti

Davanje cink-oksida umjesto glukoze trudnicama u podgoričkom Domu zdravlja u Bloku pet je ozbiljan propust, koji se srećom završio bez teških posljedica, ali to ne umanjuje krivicu onih koji su odgovorni za to, istakao je direktor JU Dom zdravlja Danilo Jokić povodom greške koja se dogodila u laboratoriji te zdravstvene ustanove.

Tom prilikom, tokom OGGT testiranja, trima trudnicama je dato da popiju rastvor, u kojem je umjesto glukoze, bio preparat cink-oksid, nakon čega im je pozlilo. Transportovane su u Klinički centar, gdje su na promatranju provele dva dana.

Jokić se na konferenciji javno izvinio pacijentkinjama i njihovim porodicama i poručio da će se uvesti red u ovoj ustanovi, te da povlašćenih neće i ne može biti.

On je pojasnio da su kolege odmah po apliciranju lijeka brzo shvatile grešku koja se desila, kontaktirale toksikologa u Kliničkom centru, gastroenterologe, ginekologe i perinatologe i zajednički je donijeta odluka da se pacijentkinje upute u najveću zdravstvenu ustanovu i opserviraju na Odjeljenju ginekologije.

Kazao je da su trudnice juče otpuštene na kućnu opservaciju, kao i da je jutros imao komunikaciju sa dvije pacijentkinje koje se trenutno dobro osjećaju. Sa trećom nijesu, kako je dodao, uspjeli da stupe u kontakt putem telefona. Jokić je pojasnio da je nakon iscrpnog prikupljanja informacija sinoć o svemu obavijestio ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović.

“Mora se snositi odgovornost. U ovakvim slučajevima greške mogu biti preskupe i neoprostive su. Zašto odmah ne personalizujemo odgovornost? Zato što sam tražio detaljno utvrđivanje odgovornosti, od veledrogerije koja je isporučila lijek do momenta preuzimanja u centralnoj apoteci Doma zdravlja, distribucije lijeka prema centralnoj laboratoriji, do momenta aplikacije lijeka od tehničara. Imam prikupljenu obimnu dokumentaciju, uzete su izjave svih lica, kao i povratnu informaciju iz veledrogerije kako je uopšte došlo do upućivanja lijeka koji se ne nalazi na fakturi”, saopštio je Jokić.

On je rekao da će cijela procedura biti završena u narednih 24 sata i da će o svemu obavijestiti javnost.

Jokić, koji je vršilac dužnosti direktora dvije sedmice, kazao je da u Domu zdravlja Podgorica nije zatekao disciplinsku komisiju, što je, kako je ocijenio, neoprostivo. Pojasnio je da postoji Komisija za kontrolu kvaliteta, koja se posljednji put sastala 25. decembra, što bi u ovakvoj situaciji i ustanovi trebalo da čini svakodnevno.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply