Online nastava do ponedeljka zbog pojave šuge

Za sve učenike OŠ “Njegoš” u Spužu do ponedjeljka će biti organizovana online nastava, jer će u školskom objektu, nakon prijave da jedno od djece ima šugu, iz preventivnih razloga, biti sprovedene dodatne mjere dezinfekcije. Odluka o tome donijeta je nakon prijave roditelja da im je tu dijagnozu saopštio dermatolog, a u međuvremenu je porodica još jednog đaka saopštila da je ista zarazna bolest otkrivena kod njihovog mlađeg djeteta koje ne pohađa OŠ “Njegoš”.

Iako je uz mjere koje se svakodnevno primjenjuju zbog sprječavanja pojave koronavirusa, mala mogućnost da se šuga proširi među djecom dok borave u školi, iz uprave su se, nakon konsultovanja sa Ministarstvom prosvjete, ipak odlučili na dodatne mjere opreza.

Prema riječima direktorke OŠ “Njegoš” Smiljke Pavićević, odluka o zatvaranju škole i sprovođenju DDD mjera donijeta je uprkos činjenici da je otkriven samo jedan slučaj među djecom. O svemu su, iz preventivnih razloga, obavijestili i Zdravstveno-sanitarnu inspekciju.

”Razumijem strah roditelja, ali nema mjesta panici. Zdravlje djece i njihova bezbjednost su na prvom mjestu, a zbog pojave koronavirusa u školi se već primjenjuju sve propisane mjere. Bez obzira na to, upravo zbog zabrinutosti roditelja, ocijenili smo da nije suvišno odraditi i dodatni postupak dezinfekcije. Sa tim su se složili i u Sanitarno-zdravstvenoj inspekciji, jer je i preporučljivo da se DDD mjere sprovode u školama na pola godine. Tokom tri dana, dok nema nastave u školi, roditelji će moći da proprate zdravstveno stanje svoje djece”, kazala je Pavićević i istakla da je prenos šuge u školi, uz sve aktuelne higijenske mjere, nemoguć.

Uprava OŠ “Njegoš” će, kako je najavila, kontaktirati i Institut za javno zdravlje, pratiće stanje među djecom i reagovati po svim preporukama nadležnih.

Pavićević je dodala da su roditelji, preko odjeljenskih starješina, obaviješteni da neće biti časova u školi do ponedjeljka, a saopšten im je razlog za tu odluku. To je ipak uznemirilo neke od njih, koji su se zabrinuti za zdravlje svoje djece obratili i našem portalu.

Pojava šuge, odnosno skabijesa, nije novina nigdje, pa ni u Crnoj Gori, gdje svake godine od te zarazne bolesti oboli više stotina osoba. Ne vezuje se za socijalni status i higijenske uslove, već svi mogu biti zaraženi šugom.

Dobija se direktnim kontaktom sa osobom koja je zaražena ili indikretno preko stvari u okolini, posteljine, peškira, predmeta… Da bi došlo do prenosa infekcije kontakt mora biti dugotrajan.

Simptomi se mogu javiti od četiri do šest nedjelja nakon kontakta sa oboljelim, a najčešći je pojačan svrab posebno noću, nakon kojeg dolazi do pojave crvenila i promjene na koži.

Ovu kožnu bolest uzrokuje grinja sarcoptes scabiei var. hominis, maleni i oku često nevidljivi parazit koji se ukopava ispod površine kože pacijenta i na taj način dovodi do razvoja simptoma.

U liječenju su se kao veoma efikasni pokazali lokalni i peroralni skabicidi. Dodatne terapijske mogućnosti uključuju lindan, benzil-benzoat, krotamiton i preparate sumpora. Ponekad nakon sprovedenog liječenja još dvije sedmice može ostati svrab, za što se mogu propisati antihistaminici ili kratkotrajno uzimanje kortikosteroida.

Važno je dan nakon početka terapije oprati u vrućoj vodi svu odjeću, posteljinu i peškire koji su bili u upotrebi posljednjih nekoliko dana i postupak ponoviti nakon sedam dana. Predmete koji se ne mogu prati trebalo bi odnijeti na hemijsko čišćenje ili iz zatvoriti u plastične kese na sedam dana. Tepihe i presvučeni namještaj savjetuje se da se usisa, a kese iz usisavača odmah baciti. Takođe, u sprječavanju ponavljanja zaraze neophodno je da se svi članovi porodice (čak i ako nemaju nikakvih simptoma infekcije) istovremeno liječe.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply