Na liječenju dvoje djece zaražene koronavirusom, jedno na respiratoru

U Institutu za bolesti djece trenutno se od koronavirusa liječi dvoje djece od kojih je jedno, koje od rođenja ima cerebralnu paralizu, na respiratoru, kazao je dr Saša Radović, direktor Instituta za bolesti djece KCCG.

On je dodao da je u toku 2020. liječeno 43 djece a u prva dva mjeseca ove godine još osmoro.

Prema riječima dr Radovića, slučajeva koronavirusa u Institutu za bolesti djece skoro da ima stalno. Trenutno se, kako je kazao, na liječenju trenutno nalazi dvoje djece.

“Jedan pacijent je u ozbiljnom stanju. On od rođenja ima dječju cerebralnu paralizu i respiratornu insuficijenciju. On je na respiratoru, vitalno je ugrožen. Kod njega je infekcija potvrđena prije dvije nedjelje nakon liječenja u Opštoj bolnici Cetinje i kućnim uslovima. U petak je prevezen u Institut zbog pogoršanja opšteg stanja. Drugi pacijent je bolje klinične slike sa planom da bude otpušten kući”, kazao je Radović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Pored 43 djece tokom prošle godine i osmoro u prethodna dva mjeseca, među pratiocima djece je tokom pandemije 23 pozitivnih na koronavirus.

Inicijalna klinička slika kod djece je, dodaje Radović, bila blaga, ali kao bitno, ističe kasnije komplikacije kod djece koje infekcija izaziva.

“Od novembra se u Institutu liječilo šestoro djece sa kasnijim komplikacijama, koje se javljaju najčešće nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci nakon preležane infekcije. Dolazi do pogoršanja opšteg stanja, skoka temperature i do zahvaćenosti dva ili više organa ili organskih sistema”, kazao je Radović.

Svi oni su, dodaje Radović, nakon terapije otpušteni kući.

On je upozorio roditelje da budu oprezni, da temperatura koja traje više od tri dana uz pogoršanje opšteg stanja djeteta, a nekoliko nedjelja nakon preležane infekcije, treba da bude alarm da se zatraži pomoć izabranog pedijatra.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply