U podgoričkim vrtićima sve veći broj djece, trenutno nema zaraženih

Broj djece koja pohađaju vrtiće predškolskih ustanova u Podgorici ovog mjeseca je veći u odnosu na prethodni period, ali to za sada, kako kažu u upravama, ne ugrožava njihov rad u specifičnim uslovima zbog epidemije koronavirusa. Nadležni u tim ustanovama navode da i dalje uspijevaju da poštuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje, a ako broj djece ubuduće bude veći obratiće se Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu, tražeći nove smjernice.

Nijesu precizirali koliko je do sada bilo slučajeva da se cijele grupe šalju u izolaciju zbog obolijevanja nekog od djece, što je važeća preporuka epidemiologa po kojoj postupaju obje predškolske ustanove glavnog grada.

Prema podacima iz JPU “Ljubica Popović”, ove školske godine u njihove jedinice je upisano 3.259 djece. U odnosu na isti period prethodne školske godine, taj broj je manji za 15 odsto, što je i očekivano zbog epidemiološke situacije. Broj prisutne djece u februaru  bio je 1.267, odnosno 38 odsto u odnosu na broj upisanih, a osam odsto veći u odnosu na prethodni mjesec.

U JPU “Đina Vrbica” trenutno boravi oko 1.900 djece, što je oko 34 odsto od ukupnog broja upisanih. Od ovog mjeseca takođe je primjetan porast broja.

“U prethodnom period smo imali najave roditelja da će se dolaznost djece povećati od narednog mjeseca, ali kako se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan, tako su i odluke roditelja promjenljive. Kako je prosječan broj djece u vaspitnim grupama 15 do 20, naša ustanova može ispoštovati većinu mjera koje je predložio IJZ. Zbog toga smo posebno zadovoljni, jer nam je bezbjednost mališana na prvom mjestu”, ističu iz JPU “Đina Vrbica”.

Slično stanje je i u vrtićima “Ljubice Popović”, gdje je vaspitno – obrazovni rad organizovan u okviru 86 vaspitnih grupa, koje ovih dana broje u prosjeku 15 djece.

Prema riječima direktorke Slavice Luburić, vrlo mali broj vaspitnih grupa pojedinačno ima veći broj prisutne djece u odnosu na taj prosjek, a više je onih u kojima boravi manje od 15 mališana.

Broj zaraženih

Trenutno se u samoizolaciji, zbog obolijevanja nekog od članova porodice, nalazi 11 djece iz vrtića koji pripadaju JPU “Ljubica Popović”, kao i 3 vaspitača i jedan član nenastavnog osoblja. Oboljela su dva vaspitača i jedan od zaposlenih iz nenastavnog osoblja.

“U situciji kada dijete oboli od COVID-19, a boravilo je u vrtiću, na osnovu preporuka nadležng epidemiologa i Zdravstveno – sanitarne inspekcije ta grupa se upućuje u samoizolaciju. Sa ciljem da sva djeca bezbjedno, sigurno i zdravo borave u ustanovi, zaposleni i roditelji poštuju smjernice i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, ističe Luburić.

Prema navodima nadležnih iz JPU “Đina Vrbica”, i njihov rad se realizuje  po važećem planu i programu, uz poštovanje preporučenih mjera.

“Pojedine aktivnosti, kad su pogodni vremenski uslovi, izvode se u dvorištima, vodeći računa o tome da ne dođe do spajanja vaspitnih grupa. Za vrijeme spavanja vodi se računa da djeca spavaju u suprotnom položaju, u odnosu na glavu i noge”, kažu u JPU “Đina Vrbica”, ističući da će, ukoliko se broj djece poveća u narednom periodu, konsultovati IJZ i nadležno Ministarstva, od kojih očekuju u tom slučaju nove preporuke.

Trenutno u ovoj predškolskoj ustanovi nema nijedno dijete zaraženo koronavirusom, a u prethodnom periodu bilo je par slučajeva oboljelih

“Na svu sreću to su bili izolovani slučajevi, bez ikakvih posljedica po zdravlje ostale djece iz grupe i organizaciju rada u ustanovi. Djeca su obično bila kontakti porodičnog okruženja. U ovoj sedmici je deset zaposlenih zaraženo koronavirusom”, naveli su iz JPU “Đina Vrbica”, naglasivši da su zadovoljni koliko roditelji poštuju mjere i preporuke da ne dovode u vrtić djecu koja imaju bilo kakve simptome.

Roditelji su dužni da prije dolaska u vrtić djeci izmjere temperaturu i u slučaju da je povišena ne smiju ih dovoditi, već se javljaju telefonom vrtiću i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju.

To pravilo važi, kako dodaju, i za djecu sa simptomima drugih zaraznih bolesti.

Ako djeca razviju simptome COVID-19 tokom boravka u ustanovi, vaspitač odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem roku treba da dođu po dijete. U situacijama kad se otkriju simptomi tokom boravka u ustanovi ili dobiju informaciju od roditelja da je dijete, koje je boravilo prethodnog dana u vaspitnoj grupi zaraženo, ta grupa bude izolovana, prema preporukama nadležne epidemiološke službe.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply