U Crnoj Gori za godinu maligna oboljenja otkrivena kod 23 djece

Prošle godine u Crnoj Gori zabilježena su 23 slučaja malignih oboljenja kod djece, a na rad Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece, zahvaljujući dobroj organizaciji i pooštrenim mjerama prevencije, nije uticala ni pandemija COVID-19. Zbog pomaka u dijagnostici i procesima liječenja, sve manji procenat djece upućuje se van zemlje, a mogućnost za to, posredstvom Fonda za zdravstveno osiguranje, osim u Beogradu, mogu ostvariti u još nekoliko evropskih centara.

Kako je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, koji se obilježava 15.februara,  saopštila hematološkinja dr Darja Ljubić, kod najvećeg broja djece postavljene su dijagnoze leukemije, limfomi i tumori mozga.

“Imali smo 11 pacijenata sa leukemijom, 5 koji su se liječili od limfoma, a potom tumori CNS-a i to su ta tri najčešća u dječjem uzrastu maligniteta. Ostalo su tumori abdomena, kojih je bilo pet. Taj broj je približno isti svake godine, to je neki procenat koji odgovara standardima u svijetu”, kazala je dr Ljubić.

Ona dodaje da su posljednjih godina ostvareni veliki pomaci u dijagnostici i liječenju malignih blesti.

“Sada imamo potrebu da upućujemo samo jedan manji procenat djece, to je nekih 20 odsto koji se na osnovu dijagnostike svrstaju u grupu visokog rizika, što znači da će im biti potrebna transplantacija koštane srži”, kazala je dr Ljubić.

Svi pacijenti koji su bili u proceduri postavljanja dijagnoze prošle godine u ovo vrijeme ili su započeli liječenje su ga nesmetano nastavili.

“Nemamo nijedan dan kada je odjeljenje moralo biti zatvoreno zbog infekcije čime se ne mogu pohvaliti ni hematološka odjeljenja u okruženju”, kazala je Ljubić.

Samo jedno dijete nedavno je bilo pozitivno na koronavirus, što je otkriveno prilikom prijema u bolnicu.

“To je malo, nije zakomplikovalo, ali je odložilo započinjanje terapije. Mi smo dali sve od sebe da u periodu izolacije od 14 dana koliko je on bio hospitalizovan na drugom odjeljenju Instituta, obavimo sve dijagnostičke procedure, da bi on nakon tog perioda bio spreman da odmah startuje sa terapijom. Tako je i bilo”, kazala je dr Ljubić.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od raka Fenix Dijana Stojanović kazala je da svako dijete sa malignom bolešću zbog oslabljenog imuniteta mora biti posebno zaštićeno, a u ovoj epidemiološkoj situaciji još više.

“Dijete koje prima hemioterapiju je slabog imuniteta tako da svaki roditelj mora da vodi računa o tome, nevezano za COVID situaciju, da dijete, kada je u spoljnoj sredini bude sa maskom, da ima što manje posjeta dok je na liječenju, tako da su se djeca koja su se liječila i prije ove situacije navikla na izolaciju i karantin”, kazala je Stojanović.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, ona je ukazala da je procedura dijagnostifikovanja i liječenja u Crnoj Gori u velikoj mjeri unaprijeđena, ali je neophodno pružiti i dodatnu podršku roditeljima čija se djeca liječe van Crne Gore. Iako su im plaćeni troškovi liječenja i transporta, prinuđeni su da se sami snalaze za smještaj, što su ogromni izdaci za svaku porodicu.

Unapređenje zdravstvenog sistema i briga o zdravlju građana, posebno najmlađih, jedan je od fokusa Vlade, saopšteno je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Iz Vlade su naveli da je cilj obilježavanja ovog dana edukacija i efikasno sprovođenje mjera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, terapiju, rehabilitaciju i bolji život djeci oboljeloj od tumora.

Da treba zajednički odlučnije raditi na poboljšanju liječenja, njege, kvaliteta života i razumijevanja emocionalnih i socijalnih potreba djece oboljele od kancera i njihovih porodica apelovao je danas i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je poručio da se na Međunarodni dan djece oboljele od kancera pridružuje kampanji nevladine organizacije Fenix Crna Gora.

“Na važnost borbe protiv neprenosivih bolesti, u koje spadaju i razni oblici kancera kod djece, kao vodećeg uzročnika smrtnosti u Evropi, dodatno opominje pandemija COVID-19 pokazujući izuzetnu ranjivost oboljelih”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Izvor: RTCG / TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply