Ombudsman: Pravo na dječiji dodatak bez diskriminacije

Inistitucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore dostavila je danas Skupštini mišljenje na pojedine izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje se odnose na pravo na dječiji dodatak, ocijenivši da ih treba promijeniti.

Odredbe koje su, prema mišljenju Ombudsmana, sporne regulišu da to pravo bude omogućeno samo djeci do šeste godine života, odnosno za troje djece iz jedne porodice. To, kako se navodi, nije u skladu sa potvrđenim međunarodnim dokumentima, ali ni sa domaćim zakonodavstvom.

“Cijenimo da ih treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima na način da se otkloni suštinska nejednakost  prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici”, navodi se u mišljenju na predlog Zakona, koje potpisuje zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković.

U Instituciji zaštitnika smatraju da ovaj zakonski tekst treba normativno urediti, odnosno usaglasiti shodno antidiskriminatornom zakonodavstvu.

“Zaštitnik pozdravlja svaku inicijativu koja je usmjerena na uvođenje novih prava ili proširenje opsega postojećih prava kojima se poboljšava položaj djece u Crnoj Gori, a koja moraju biti u skladu sa međunarodnim i domaćim pozitivno-pravnim propisima”, naveli su iz ove institucije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply