Ko od nezaposlenih ima pravo na jednokratnu pomoć?

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 eura preko Zavoda za zapošljavanje neće moći da ostvare nezaposleni koji su korisnici novčane naknade, lične invalidnine, kao ni nosioci prava na materijalno obezbjeđenje. Osim njih, za određen broj nezaposlenih, koji primaju novčane nadoknade, predviđene su samo dopune do iznosa od 100 eura.

Pojašnjavajući ko sve može dobiti pomoć iz novog paketa podrške građanima, iz Zavoda za zapošljavanje su naveli da je osnovni uslov za dobijanje jednokratne pomoći da su se nezaposleni nalazili na njihovoj evidenciji na dan 31. decembar prošle godine, kao i u periodu do 28. januara 2021.  godine, odnosno nas dan donošenja mjera.

“Pravo na dopunu do iznosa od 100 eura imaju nezaposlena lica koja su pravo na novčanu naknadu u visini ispod 100 eura (bez doprinosa) ostvarivala i koristila 31. decembra 2020. godine, zaključno sa 28. januarom 2021. godine. Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 eura imaju nezaposlena lica koja su do 31. decembra prošle godine koristila pravo na novčanu naknadu, a kojima je to pravo prestalo u periodu do 28. januara, a i dalje su na evidenciji Zavoda”, naveli su iz ZZZCG.

Nezaposlena lica koja su do 31. decembra 2020. godine koristila pravo na novčanu naknadu, a kojima je to pravo prestalo u periodu do 28. januara, i nalazili su se na taj dan na evidenciji Zavoda, nemaju pravo ni na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 eura, niti na dopunu iznosa koji redovno primaju do iznosa od 100 eura.

Iz Zavoda su saopštili da je u toku obrada podataka kako bi se u što kraćem roku isplatila jednokratna novčana pomoć nezaposlenima predviđena novim paketom podrške privredi i građanima. O datumu i načinu isplate jednokratne novčane pomoći nezaposleni će, kako su kazali u ZZZCG, biti blagovremeno obaviješteni.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply