Nakon putovanja na Žabljak, u samoizolaciji 130 ulcinjskih srednjoškolaca

Sto trideset učenika Srednje mješovite škole Bratstvo jedinstvo u Ulcinju od danas je u samoizolaciji i ne idu u školu, potvrdio je Portalu Ulcinj direktor te školske ustanove Husein Ceno Katana.

Djeca su se prije dva dana vratila sa Žabljaka, gdje su provela tri dana. Ispred ulcinjskog Doma zdravlja jutros je bio red, a učenici su obavezni da se testiraju.

“U školi su sada ekipe iz Epidemiološke službe, uzimaju spiskove učenika po dnevnicima i kontaktiraju roditelje. Svi moraju da se testiraju i samoizoluju”, kazao je Katana.

Prema njegovim riječima, škola djeci nije odobrila to putovanje, već su, kako tvrdi on, pošli na svoju ruku.

“Organizovali su se preko agencije i otputovali. Kada su čuli da im nijesam odobrio organizovano putovanje, došli su ispred moje kancelarije i rekli da će se sami organizovati. Na to već nijesam mogao da utičem. Konsultovao sam resorno Ministarstvo. Rečeno mi je da putovanje nije zabranjeno, ali ni preporučljivo. Ja nijesam dao dozvolu, niti škola ima veze sa tim”, kazao je Katana.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta reagovali su, tim povodom, navodeći da za ovakvo putovanje nijesu dali dozvolu, niti se škola zvanično obraćala u vezi toga.

“Đačke ekskurzije su od marta 2020. godine odložene i svaki vid grupisanja djece na ovaj način, u trenutnim epidemiološkim uslovima je rizičan po njihovo zdravlje i u krajnjem, neodgovoran potez”, navodi se u reagovanju Ministarstva i dodaje da su povodom slučaja iz Ulcinja tražili zvanično izjašnjenje škole.  

Kako saznaje Portal Ulcinj, dva profesora fizičkog Kadri Sinani i Erodit Sinani bila su sa djecom. Roditelji navode da je sa djecom bio i profesor fizičkog Roka Ljuljđuraj, ali direktor škole kaže da je on od oktobra u penziji, te da je možda išao u privatnom aranžmanu.

“Odobrio sam profesorima fizičkog da idu, da ima bar neke kontrole kad su se već djeca organizovala i roditelji im dozvolili. U pitanju su radni dani i svi su upisani. To su neopravdani izostanci, ukoliko roditelji ne opravdaju odsustvo sa časova”, rekao je Katana.

On je ocijenio da je problem veliki.

“Nadajmo se što manjem broju inficiranih. Na putovanje su većinom bili učenici završnih razreda, ali bilo je i drugih”, rekao je Katana.

On je kazao da učenici unutar škole poštuju mjere, jer ih profesori upozoravaju, a mimo škole slabo.

“U školi su zaštićeni, ali kako izađu preko vrata, mjere ne poštuju. Kafići preko puta škole su puni. Imamo i grupu učenika koja je bila na proslavu rođendana. I među njima ima inficiranih, a nijesu išli na Žabljak”, kazao je Katana.

Izvor: Portal Ulcinj

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply