Od sjutra đački prevoz za djecu iz Murina

Djecu iz Murina, koja pohađaju srednje škole u Beranama i Andrijevici, od sjutra će đačkim autobusom voziti kompanija Viktorija ekspres.

Dogovor o tome je, prema riječima predstavnika roditelja Momčila Đukića, postignut u petak na sastanku u Ministarstvu prosvjete.

“Na sastanku smo bili vlasnik autoprevozne kompanije Viktorija ekspres Marko Babić i ja kao predstavnik roditelja. Uz posredovanje ministarke Vesne Bratić, postignut je dogovor i naša djeca će od ponedjeljka konačno imati prevoz”, kazao je Đukić.

Prema njegovim riječima, predstavnici Ministarstva prosvjete će tokom naredne sedmice obići opštine iz ovog regiona.

“Rečeno nam je da će iz Ministarstva pokušati da posreduju da i sve opštine iz regiona učestvuju u participaciji mjesečne karte za učenike”, kazao je Đukić.

Time je, izgleda, završena agonija učenika iz Murina i njihovih roditelja, koji su od početka drugog polugodišta morali da stopiraju da bi došli u školu, a mnogi od njih posljednje dvije sedmice nijesu ni išli.

Roditelji djece iz Murina ranije su najavili da će, ako se ne pronađe rješenje za prevoz djece, organizovati protest i blokirati magistralu.

“Sada nema potrebe za tim. Očekujemo samo da se završi sve kako je dogovoreno i da od ponedjeljka krene đački autobus”, kazao je Đukić.

Učenika koji sa tog područja dolaze na nastavu u Andrijevicu i Berane ukupno ima šezdeset, od kojih je većina iz Murina.

Đukić objašnjava da je manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge, koja pripadaju opštini Andrijevica.

On je objasnio da se problem pojavio zbog toga što je sa ovom godinom istekao ugovor koji je prethodna Vlada napravila sa jednim autoprevoznim preduzećem iz Plava.

“Oni su vozili našu djecu sve do početka pandemije, a za to su im plaćali Vlada 25 odsto, Opština Plav 10 odsto, a ostalo mi roditelji. Cijena mjesečne karte je u ukupnom iznosu bila 75 eura. Do Berana je 45 kilometara u jednom pravcu”, kazao je Đukić.

Predstavnik Viktorije ekspresa Slobodan Đuričanin podsjetio je da su problemi sa đačkim prevozom djece iz Murina počeli još u vrijeme dok je funkcionisala beranska kompanija Simon vojaž, koja je do tada držala monopol na đački prevoz u tom dijelu države. Simon vojaž je u to vrijeme potpuno blokirao druge kompanije, među kojima je bila i Viktorija ekspres, koje su pokušavale da organizuju prevoz.

Osim djece iz Murina, koja su imala problem da se prevezu do Berana, tu je još i pedeset srednjoškolaca iz Rožaja koji takođe pohađaju beranske srednje škole. Prevoz nije organizovan ni za djecu iz Bijelog Polja koja su takođe đaci Srednje medicinske školu u Beranama.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply