Snježna kraljica vratila najmlađu publiku u pozorište

Foto: Gradsko pozorište/Duško Miljanić

Nova predstava Gradskog pozorišta Podgorica Snježna kraljica premijerno je izvedena juče u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Taj događaj značio je i povratak najmlađe publike u pozorište, nakon duže pauze zbog epidemioloških prilika. Veliko interesovanje potvrđuje i podatak da su već rezervisane i rasprodate ulaznice za ostala izvođenja Snježne kraljice tokom ovog mjeseca.

Riječ je o predstavi namijenjenoj djeci starijoj od pet godina, koju je po tekstu Hansa Kristijana Andersena, u dramatizaciji Evgenij Švarca, režirao Jagoš Marković.

Izražavajući zadovoljstvo, on je ocijenio da su u nelijepom vremenu darovani što mogu da se bave ovim stvarima i daruju ih publici.

“Zadovoljan sam predstavom, ali čovjek koji se bavi režijom ne smije da bude baš mnogo zadovoljan i da ogrezne. Zato sam zadovoljan koliko smijem da budem”, kazao je reditelj.

Glumac Emir Ćatović je, sumirajući utiske sa premijere, istakao da se desilo pozorište.  

“Naravno da ćemo ljepše da igramo kada je punija sala i kada kolektivna ravan formira i nekako jače ordinira u cijelom gledalištu. Mi sve radimo zbog publike, tako da, kad nema nje, ovo što radimo nije toliko značajno. U ovom trenutku mi treba da igramo i za jednog gledaoca. Biti zatočen u vremenu je simboličan prikaz toga da možemo čitav život da potrošimo tražeći krive vrijednosti. I da može čitav život da prođe i vječnost da traje ako u svemu tome nema nečeg dobrog, zdravog, ljubavi i mašte već samo materijalnog. Govorimo da je važno da ima nečeg što je neopipljivo. Takve su i ruže u predstavi koje je reditelj postavio van scene. Govore o ljubavi koja povezuje porodicu”, kazao je Ćatović.

Prema riječima glumice Jelene Simić, predstava Snježna kraljica nosi emociju sa kojom djeca treba da se susretnu, iz koje treba da uče i koja nosi veliku radost, što iz priče, a što i iz njihove igre.

“Ovoga puta još veću, jer smo bez obzira na sve okolnosti uspjeli da dođemo do premijere. U predstavi će uživati i djeca i odrasli, nezavisno koliko imaju godina, čime se bave i misle o bilo čemu. Mislim da će moći da se prepuste magiji, pričanju priče jedne jako lijepe i poučne bajke”, kazala je Simić.

Glumačku ekipu čine još i Vanja Jovićević, Maja Šarenac, Božidar Zuber, Miloš Pejović, Sanja Popović, Lazar Đurđević, Lara Dragović, Sejfo Seferović i Omar Bajramspahić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply