Srednjoškolci iz Murina još bez đačkog prevoza, roditelji najavili proteste

Roditelja djece iz Murina koji pohađaju srednje škole u Beranama i Andrijevici najavili su da će, ako se do danas ne nađe rješenje za učenički prevoz, blokirati saobraćajnicu u centru te varoši. Oni su upozorili da su spremni da nakon toga i radikalizuju proteste i da sa djecom pođu za Podgoricu.

Osim djece iz Murina, koja muku muče da se prebace na nastavu u Berane, tu je još i pedeset učenika iz Rožaja koja takođe dolaze na nastavu u beranske srednje škole. Takođe i djeca iz Bijelog Polja koja pohađaju srednju medicinsku školu u Beranama.

Predstavnik roditelja iz Murina Momčilo Đukić kazao je Vijestima da je situacija postala neizdrživa i da mnogi od njih djecu više ne šalju u školu.

“Imam dvoje djece i već nekoliko dana ne idu u školu. Redovni autobusi, ako ih ima u to vrijeme kada djeci odgovara, i ako u njima ima mjesta, naplaćuju im kartu u jednom pravcu tri eura, odnosno šest u dva pravca. To je po jednom djetetu 180 eura mjesečno”, kazao je Đukić.

Prema njegovim riječima, ne postoje tako imućni roditelji koji mogu da djeci to priušte.

On navodi da je situacija postala toliko složena da neki od roditelja koji imaju kombi vozila razmišljaju o tome da u njih ubace drvene klupe i da samostalno organizuju prevoz.

“Samo da vidim šta će se dešavati kada nas zaustavi policija. Mi hoćemo da nam se djeca školuju, pa makar i to bila cijena”, dodaje Đukić.

Učenika koji sa tog područja dolaze na nastavu u Andrijevicu i Berane ukupno ima 60, od čega je najveći dio iz Murina. Đukić objašnjava da je manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge koja pripadaju opštini Andrijevica.

“Djeca nekada sama stopiraju. Jedna je stvar što je to ružno i opasno, posebno ako su ženska djeca u pitanju. Druga stvar je u tome što niko neće da im stane u ovo vrijeme korone”, kaže Đukić.

Prema njegovim riječima, osnovni problem je u tome što je sa ovom godinom istekao ugovor koji je prethodna Vlada napravila sa jednim autoprevoznim preduzećem iz Plava.

“Oni su vozili našu djecu sve do početka pandemije, a za to su im plaćali Vlada 25 odsto, Opština Plav 10 odsto, a ostalo mi roditelji. Cijena mjesečne karte je u ukupnom iznosu bila 75 eura. To nije malo, ali je bilo neko rješenje i ako bi se ponovo našao neki takav model, mi bismo bili izuzetno zadovoljni”, kaže Đukić.

On kaže da je od Murina do Berana 45 kilometara u jednom pravcu, i da su se neki od roditelja koji imaju automobile izlagali velikom trošku da svakodnevno vode djecu do škole i nazad.

“To je mali broj roditelja. Na kraju to i nije rješenje. Najbolje je da se opet sklopi sporazum sa nekim prevoznikom, bilo kojim koga resorno Ministartsvo pronađe i da se organizuje đački autobus”, kaže Đukić.

Potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević smatra da je ovo postao ozbiljan državni problem, jer će se, kako kaže, ako se ovako nastavi, sjever Crne Gore raseliti.

On je podsjetio da su se Opština Berane i predstavnici MZ Štitare, MZ Bubanje i MZ Lubnice obratili pismom ministarki prosvjete Vesni Bratić, tražeći da se riješi problem đačkog prevoza iz tih mjesnih zajednica sa teritorije opštine Berane.

“Uz svu pomoć Opštine Berane nećemo dozvoliti gašenje tih škola i iseljavanje stanovništva zbog tog problema. Samo dva kombi vozila za ove dvije škole bi riješila sve probleme učenika, nastavnika i njihovih roditelja”, upozorili su u zajedničkom pismu ministarki prosvjete predstavnici Opštine i mjesnih zajednica Štitare, Bubanje i Lubnice.

Predstavnici kompanije Viktorija ekspres, koja je nekada obavljala prevoz učenika na toj relaciji, iskazali su spremnost da ga ponovo organizuju.

Predstavnik te kompanije Slobodan Đuričanin kaže da poslije prvobitnih otpora na koje su naišli kod direktora srednjih škola, koji su još iz redova DPS-a i SD-a, postoji nagovještaj da će oni dati spiskove koje su im tražili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

“Čim dobijemo spiskove i saglasnosti, mi ćemo poći u resorno Ministarstvo da tražimo dozvolu za organizaciju đačkog prevoza. Ja se nadam da ćemo to završiti i da neće biti potrebe da se organizuju protesti”, kazao je Đuričanin.

On podsjeća da su problemi sa đačkim prevozom počeli još u vrijeme dok je funkcionisala beranska kompanija Simon vojaž, koja je do tada držala monopol na đački prevoz u ovom dijelu države.

Simon vojaž je u to vrijeme potpuno blokirao druge kompanije, među kojima je bila i Viktorija ekspres, i koje su pokušavale da organizuju prevoz.

“Mi smo čak išli ispod svake ekonomske cijene, a vlasnik Simon vojaža tada nam je namještao policijske i inspekcijske blokade. Nije dozvoljavao konkurenciju. Gdje je on sada da organizuje lokalne linije i prevoz učenika iz okolnih gradova. Sada se vidi koliko smo mi tada bili u pravu”, kaže Đuričanin.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply