Škole preduzele mjere iz protokola, roditelji spremni na saradnju

Barske osnovne škole, čiji su učenici bili akteri poslednjeg brutalnog slučaja maloljetničkog nasilja, preduzele su sve neophodne mjere u skladu sa Protokolom o postupanju u ovakvim situacijama, koji prvenstveno, podrazumijeva razgovore sa djecom i njihovim roditeljima.

Uputstvo o za škole – PODJELA ODGOVORNOSTI I POSTUPANJE U CILJU PREVENCIJE I U SLUČAJEVIMA POJAVE NASILJA (889 downloads)

Inspektorka za maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici u barskom Centru bezbjednosti, Alma Hot objašnjava da je policija odmah identifikovalala počinioce, djecu, aktere ovog događaja i njihove roditelje pozvali na razgovor. Obaviješten je i Centar za socijalni rad, jer se radi o maloljetnicima, Osnovno tužilaštvo, i rad na ovom predmetu i dalje je u toku. Nadamo se da će dati rezultate.

Prema njenim riječima, u ovom slučaju roditelji su prihvatili krivicu svoje djece i pokazali spremnost za saradnju.

“Dali su nam obećanje da će raditi sa svojom djecom. Nadamo se da ta djeca više nikada neće ponoviti nešto slično”, kazala je ona za portal Bar info.

Ona upozorava da je neophodna veća pažnja i roditelja i vaspitno obrazovnih ustanova kada je riječ o ovoj devijantnoj i opasnoj pojavi.

Policija je analizirala ii pravila paralelu između dosadašnjih slučajeva vršnjačkog nasilja i konstatovali da do sada nijesu bili u prilici da vide ispoljavanje nasilja na ovako agresivan i brutalan način. Možda je tome doprinjelo i to što je snimak ovog događaja dospio u javnost, pa je bilo jasno kako se sve dešavalo. Taj snimak je, na neki način, i nama olakšao posao, i kod identifikacije učesnika i dokaznog materijala.

Komentarišući zakonsku regulativu koja se odnosi na kazne za počinioce nasilja Hot kaže da su iz prakse i rada sa maloljetnicima, shvatili da zakonska regulativa i sankcije, kod određenih lica, apsolutno ne utiču na promjenu ponašanja, dok je kod nekih dovoljan samo razgovor sa službenim licima, kako bi shvatili što su uradili i osjetili kajanje.

“Takva lica najčešće više nikada ne učine ništa slično. Međutim, nažalost, imamo povratnike, kod kojih niti razgovori, niti sankcije, ne daju nikakve rezultate”, pojašnjava ona.

Primjetili su i da manje povratnika ima iz porodica koje su stabilne, ali nije isključeno da oni koji su nasilni ne dolaze i iz takvih funkcionalnih i uglednih porodica.

Traženje krivca, kako je dodala, nije rješenje. Potrebno je, tvdi Hot, da se timski radi i, uz roditelje, vaspitači od najranije dobi, preko nastavnika i pedagoga, moraju podrobnije proučavati dijete, posmatrati, analizirati i uočavati sklonosti, predispozicije.

“Mora se mnogo raditi sa djecom, jer ona u školi provode po pet ili šest sati. Roditelji i vaspitači su ti koji bi trebalo da detektuju kod djeteta neki problem, a zatim se, prema potrebi, obrate i stručnjacima za pomoć. Kada sve to dođe do nas, inspektorka, vrlo često su mnoge stvari izmakle kontroli”, zaključuje Hot.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply