Subvencije za struju i ove godine za najugroženije

Korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, tuđe njege i lične invalidnine neki su od potrošača koji će i tokom ove godine imati pravo na subvencije računa za struju. To im je omogućeno nakon što je Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici, 29. januara, usvojila Informaciju o sprovođenju tog programa.

Za grupu potrošača koji su korisnici MOP-a, prava na porodični smještaj, hraniteljstvo ili na novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca, a čiji je račun do 60 eura, subvencija iznosi 40 odsto. Za račun veći od 60 eura subvencija je 24 eura. Za ostale grupe potrošača koji imaju ovo pravo, čiji je račun za utrošenu električnu energiju do 60 eura, utvrđuje se subvencija u iznosu od 30 odsto računa, a za račun iznad 60 eura račun će biti umanjen za 18 eura.

Prijavljivanje novih potrošača za ostvarivanje prava na subvencije računa za struju sprovodi se tako što se zahtjev podnosi, u zavisnosti od kategorije potrošača, nadležnom centru za socijalni rad, organu lokalne uprave za poslove boračke i invalidske zaštite ili birou rada Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“Korisnici subvencija se samo jednom prijavljuju za ostvarivanje prava na subvenciju, ukoliko ovo pravo ostvaruju u kontinuitetu. Svi zahtjevi koje korisnici prava na subvenciju dostave do 20. u mjesecu biće obrađeni i pravo na subvenciju potrošači će ostvarivati počev od tog mjeseca”, naveli su iz Ministarstva.

Pravo na subvenciju računa za električnu energiju imaju:

1. Korisnici materijalnog obezbjeđenja

2. Korisnici dodatka za njegu i pomoć

3. Korisnici lične invalidnine

4. Korisnici prava na porodični smještaj ili porodični smještaj-hraniteljstvo

5. Korisnici novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca

6. Nezaposleno lice kojem je utvrđen status invalida rada II, odnosno III kategorije, ukoliko njegov lični prihod ne prelazi najniži iznos privremene naknade

7. Nezaposleno lice ometeno u razvoju koje je razvrstano u određenu kategoriju i stepen ometenosti, a završilo je obrazovanje u specijalnoj školi, odnosno u specijalnim odjeljenjima redovne škole

8. Nezaposleno lice koje je završilo obrazovanje prema obrazovnom programu, uz obezbjeđivanje dodatnih uslova i pomagala; obrazovnom programu sa prilagođenim izvođenjem i dodatnom stručnom pomoći; posebnom obrazovnom programu.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su kazali da to predstavlja još jednu potvrdu da su Vlada i taj resor čvrsto opredijeljeni da unaprijede životni standard najugroženijih građana, te da osiguraju da svaka pomoć bude upućena onima kojima je zaista potrebna.

Očekuje se, kako je saopšteno, da će ukupan iznos subvencije i ove godine premašiti tri miliona eura, čime će se direktno pomoći građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply