U februaru počinju da rade komisije centara za socijalni rad

Prvostepene socijalno–ljekarske komisije centara za socijalni rad, pred kojima građani ostvaruju prava na ličnu invalidninu i tuđu njegu, trebalo bi da počnu rad do kraja februara, nakon višemjesečne pauze. To su očekivanja i najave nadležnih iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ali i nada za sve one građane koji su prethodnih nekoliko mjeseci predali zahtjeve za ostvarivanja tih prava.

Među njima, veliki je broj i roditelja djece sa smetnjama u razvoju koji, zbog obustave rada komisija, čekaju rješenja već mjesecima. Jedan od njih, Podgoričanin čije dijete ima dijagnozu autizma, smatra da je nedopustivo u već dovoljno teškoj ekonomskoj situaciji dozvoliti da se na ostvarivanja ovih prava čeka toliko dugo.

“Zahtjev za ostvarivanje prava za ličnu invalidninu podnio sam prvi put u decembru 2019. ali smo već u januaru 2020. odbijeni zbog nepotpune dokumentacije. Iako je i mišljenje ljekara koji prate moje dijete bilo da je još tada trebalo da ostvarimo to pravo, to se nije desilo. Prikupio sam još dodatne dokumentacije i novi zahtjev predao u oktobru. Od tada još čekam poziv za komisiju”, priča on.

Iako još bez ostvarenog prava na nadoknadu, njegova četvoročlana porodica mora obezbijediti i redovne privatne logopedske tretmane za dijete. To je samo jedan od dodatnih troškova sa kojima se suočavaju mnogi roditelji, jer tih tretmana nema u dovoljnoj mjeri u okviru sistema javnog zdravstva.

“Napredak djece koja imaju probleme kakve ima moj sin nemoguć je bez stalnih tretmana, a teško je sve to obezbijediti bez stalnih prihoda. Moja supruga je, zbog korone, ostala bez posla u novembru i od jedne plate nijesmo u mogućnosti da pružimo djeci sve što je neophodno”, ističe ovaj otac.

Nakon duže pauze u prvom talasu korone, prvostepene socijalno-ljekarske komisije nijesu održavale sjednice od 20. novembra prošle godine.

Iz resora socijalnog staranja su za portal Roditelji.me kazali da su razlog za to, osim epidemiološke situacije, i izmjene podzakonskog akta kojim se uređuje rad komisija u skladu sa novom organizacijom.

U skladu sa članom 2 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave osnovano je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a imajući u vidu i složenu epidemiološku situaciju izazvanu pojavom virusa COVID-19 prvostepene socijalno-ljekarske komisije nijesu održavale sjednice od 20. novembra, saopštili su iz Ministarstva.

Ista pravila, odnosno preporuke nadležnih, primjenjuju se u svim centrima za socijalni rad kada je u pitanju primjena epidemioloških mjera, a centri su nadležni i za vođenje evidencije o podnijetim zahtjevima.

“S obzirom na to da je za početak rada komisije bilo potrebno izmijeniti podzakonski akt kojim se uređuje rad komisija u skladu sa novom organizacijom, očekujemo da komisije počnu sa radom tokom februara. O datumu zasijedanja komisija po centrima za socijalni rad podnosioci zahtjeva će biti pravovremeno obaviješteni”, najavili su iz Ministarstva.

Kako tvrde, centri šalju pozive određenom broju stranaka, odnosno po grupama u različitim terminima u danu zakazivanja sjednice. Građani to, ističu u Ministarstvu, uglavnom ne poštuju i dolaze kad je prvi zakazani termin tog dana. To je i razlog gužvi i dodatnog rizika u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Kašnjenje u početku rada komisija neće ipak uticati na početak korišćenja prava za korisnike koji dobiju pozitivna rješenja.   

“Ostvareno pravo se priznaje i isplata teče od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva, pa će im biti isplaćene razlike naknada”, istakli su iz Direkcije za drugostepeni upravni postupak, Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply