Ponovo će raspodijeliti nova vozila za prevoz đaka

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preraspodijeliće kombije kupljene za potrebe prevoza učenika, i to će uraditi prema stvarnim potrebama škola i područja u kojima đaci žive, najavio je državni sekretar Miroslav Anđelić. On je najavio i da bi danas trebalo da bude riješen problem prevoza učenika na relaciji Plav-Berane.

Anđelić kaže da je prethodno rukovodstvo u tehničkom mandatu zaključilo ugovor o nabavci vozila i dan prije dolaska novog donijelo odluku o raspodjeli, koja će sada biti stavljena van snage.

“Vozila su nabavljena putem finansijskog lizinga, sa rokom isporuke od 90 dana, i ona još nisu isporučena. Jasno je da odluka nije donesena na osnovu potreba samih škola i područja, zbog toga ćemo je staviti van snage Iirasporediti prema stvarnim potrebama”, kazao je Anđelić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On je kazao da je prevoz učenika jedan od problema koji je novo Ministarstvo naslijedilo od prethodne vlasti.

Potpredsjednik Opštine Andrijevica Vesko Raketić kaže da djeca koja se školuju u Beranama stopiraju do škole.

“Uključili smo dva kombija našeg rukometnog kluba i jedno parka prirode kako bismo pomogli svojim građanima do rješenja Ministarstva. Mi nismo dužni da obezbjeđujemo prevoz djeci, već država”, kazao je Raketić.

Dodaje da nema linija na potrebnim relacijama.

Raketić se nada da će tu opštinu uključiti u novu raspodjelu kombija jer je sadašnje rješenje koje su pronašli privremeno. Zaključio je i da je sve ispolitizovano i da ne stoji tvrdnja da se prevoz djece finansijski ne isplati.

Prema riječima Anđelića, do sada je Ministartvo prosvjete participiralo u obezbjeđivanju 40 odsto iznosa karte za učenike osnovnih, a 20 odsto za srednjoškolce. Plaćali su 50 odsto iznosa za djecu čiji su roditelji korisniici materijalnog obezbjeđenja. Ukoliko nije postojao prevoz, Savjet roditelja je učestvovao u organizaciji.

Ministarstvo finansira blizu 120 vozila kojima raspolažu osnovne škole i na taj način vse učenici prevoze kao i pojedini nastavnici.

“Vodićemo računa da drugo polugođe organizujemo na isti način kao u prethodnom periodu”, najavio je Anđelić.

Javni prevoz ni međumjesni saobraćaj nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete, kazao je on, na opasku da pojedina djeca stopiraju do škole.

Potpredsjednik Opštne Berane Marko Lalević napominje da u 21. vijeku nema linijskog prevoza na relaciji Bijelo Polje-Berane, Berane-Plav i za to krivi prethodnu Vladu.

“Na tenderima za prevoznike su bili birani samo oni bliski režimu i zato smo tu gdje jesmo”, kazao je Lalević.

Najteža situacije, kako je rekao, je u selu Lubnice, Štitarima, Šekularima.

”Uputili smo 18. januara dopis ministarki Bratić. Mi smo godinama upućivali iste dopise ministru Šehoviću, ali je bio gluv na njih. On je nabavio luksuzne kombije za 1,7 miliona eura, 30 vozila koja su podijeljena i u toj podjeli Opština Berane je dobila samo jedno sa 8+1 sjedišta. I tražimo da se ta odluka preispita”, kazao je on.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply