Više od 45 hiljada djece u Crnoj Gori preživljava sa dva eura dnevno

Više od 45.800 djece u Crnoj Gori živi ispod granice rizika od siromaštva, preživljavajući sa 2,14 eura dnevno, podaci su iz posljednjeg izvještaja UNICEF-a Crna Gora posvećenog dječijem siromaštvu. Dječiji dodatak prima manje od 35 odsto siromašne djece, a istraživanje pokazuje da čak dvoje od troje djece ne unosi dovoljno nutritienata koji bi im pomogli da rastu.

Iako je samo osam odsto budžeta za socijalnu zaštitu usmjereno isključivo na smanjenje siromaštva djece i porodica, za koje se očekuje da će porasti zbog pandemije, iz UNICEF-a apeluju na Vladu da mora zadržati bar postojeće naknade – materijalno obezbjeđenje porodice i dječji dodatak i blagovremeno raditi na smanjenju dječijeg siromaštva.

Prema preporukama koje je objavio UNICEF, da bi se podržala djeca i porodice koje žive u siromaštvu neophodno je osloniti se na znanje i predloge eksperata. Zato iz ove međunarodne organizacije očekuju da Vlada formira međusektorsku ekspertsku radnu grupu koja će razmotriti šta Crna Gora može uraditi bolje po tom pitanju. Neophodno je izraditi i kratkoročni plan koji će odgovoriti na hitne potrebe u vezi sa krizom izazvanom epidemijom COVID- 19, kao i dugoročnije integrisane politike koje će djecu izvući iz siromaštva. U međuvremenu, od države se očekuje da konstantno radi na osnaživanju porodica, pa, kako smatraju u UNICEF-u, treba podržati usluge i podršku upućenu siromašnima, uključujući besplatne udžbenike i obroke za one koji su najviše pogođeni epidemijom COVID- 19.

U izvještaju UNICEF-a navodi se da je rezultat siromaštva i to što jedno od šestoro djece ne posjeduje kompjuter kod kuće za pohađanje online nastave.

“Neka od djece ne mogu imati knjige i igračke potrebne za učenje i razvoj, a povremeno možda gladna odu u krevet. Vršnjaci ih zadirkuju zato što izgledaju siromašno, jer njihovi roditelji ne mogu priuštiti odjeću i obuću primjerenu godišnjem dobu. Stopa rizika od siromaštva crnogorske djece je 9,2 procentna poenta veća od nacionalnog prosjeka (koji je 24,5 %), što je čini najvišom stopom kada se uporedi sa svim ostalim starosnim grupama. Dokazi pokazuju da društva širom svijeta plaćaju veliku cijenu zbog neefikasne intervencije i neublažavanja negativnih efekata dječjeg siromaštva. Više od pola crnogorske djece koja ne pohađaju programe obrazovanja u ranom djetinjstvu žive u najsiromašnijim porodicama”, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

Iako će neka djeca to prevazići i biti uspješna u životu, iskustva i istraživanja pokazuju da će najmlađi koji nemaju podršku dok žive u siromaštvu vjerovatnije odrasti u odrasle osobe koje imaju lošije opšte zdravstveno i mentalno stanje, niže obrazovanje i poteškoće da zarade za život.

“Ublažavanje dječjeg siromaštva nije samo mjera unutar sistema socijalne zaštite, već ulaganje u budućnost društva s visokim stopama povrata. Ne radi se samo o siromaštvu, već i o stigmi. Mala djeca i adolescenti imaju veoma bolno iskustvo siromaštva, zbog stigme koju nosi. Osjećaju se isključeno i svjesni su da se moraju snažnije boriti za svoju budućnost, kao što pokazuju intervjui s adolescentima za potrebe nedavno završene UNICEF-ove studije”, ocijenili su u UNICEF-u Montenegro.

Pandemija koronavirusa uticala je na 34 odsto ranije zaposlene populacije kroz gubitak posla ili smanjenje plate.

“Čak i ako su dobro raspoređeni, materijalno obezbjeđenje porodice i dječji dodatak dobija tek svako treće dijete u stanju potrebe, a 30.915 djece ostaje bez ikakve podrške, dok, u isto vrijeme, nema dovoljno ljudi odnosno usluga u oblasti socijalne zaštite da ublaže negativne uticaje siromaštva na djecu i da ostvare konkretni uticaj na dobrobit ugroženih porodica”, smatraju u UNICEF-u.

Doprinos te organizacije, kako su naveli u izvještaju, i ubuduće će biti obezbjeđivanje pouzdanih podataka i analiza situacije kako bi se podržala rješenja za problem dječjeg siromaštva u Crnoj Gori. Iz tog razloga, UNICEF Montenegro će uskoro objaviti sveobuhvatnu procjenu i prijedloge za reformu crnogorskog sistema socijalne zaštite, koju sprovodi grupa međunarodnih stručnjaka i partnera iz Vlade.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply