Stigle vakcine protiv hepatitisa B, čeka se još dozvola

U domovima zdravlja u Crnoj Gori opet nema vakcine protiv hepatitisa B za djecu, koja se nalazi u kartonu obavezne imunizacije, jer Montefarm još nije dobio dozvolu za distribuciju od Instituta za lijekove i medicinska sredstva.

Prema informacijama saopštenim Pobjedi, potrebne količine za Crnu Goru su već uvezene, ali procedura koja prethodi isporuci je još u toku.

“Vakcine se ne mogu isporučiti domovima zdravlja dok se ne dobije dozvola od Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore. Vakcinu protiv hepatitisa B proizvodi samo jedna fabrika u Evropi – GlaxoSmithKline”, naveli su iz Montefarma za Pobjedu.

Kazali su da serija koja čeka upotrebnu dozvolu u Crnoj Gori, prema važećim propisima, mora od proizvođača imati dokaz da je pod istim serijskim brojem već prometovana u zemljama Evropske unije.

“Nakon što se dobije dozvola za stavljanje u promet ove vakcine, Montefarm će početi isporuku ka svim javnim zdravstvenim ustanovama u kojima se vrši vakcinacija”, rekli su iz te zdravstvene ustanove.

Nestašica vakcija protiv hepatitisa B za djecu problem je sa kojim se roditelji suočavaju već godinama. Prošle godine te vakcine nije bilo od juna do novembra, a nabavka je dodatno složena zbog toga što u  Evropi postoji samo jedan njen proizvođač. Još jedan problem, kako su ranije naveli iz Montefarma, je i višemjesečna pandemija koronavirusa koja je usporila proces proizvodnje i distribuciju vakcina uopšte.

Vakcina protiv hepatitis B nalazi se u obaveznom kalendaru vakcinacije i daje se djeci u prvoj godini života u tri doze. Prve dvije doze primaju se u razmaku od mjesec, a treća šest mjeseci nakon prve doze.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply