Knežević: Umjesto prijetnji premijera, očekujemo razuman socijalni dijalog

Foto: PR Centar

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Nikolaj Knežević poručio je predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću da nijedan premijer na takav način nije i ne bi trebalo da se obraća prosvjetnim radnicima, posebno predstavnicima Sindikata, kao što je on to učinio juče. Kako je u javnom obraćanju premijeru naveo Knežević, iznenađen je Krivokapićevom reakcijom, tonom obraćanja i odnosom prema preko 12.000 prosvjetnih radnika Crne Gore. Umjesto prijetnji sindikalci od premijera i Vlade, istakao je Knežević, očekuju razuman i normalan socijalni dijalog.

“Kao član najužeg rukovodstva SPCG, odazvao sam se Vašem pozivu i  učestvovao  u razgovoru sa Vama, resornom ministricom  i ministrom finasija.  Prije svega, nakon našeg korektnog razgovora, iznenađen sam Vašom izjavom da je Sindikat ucjenjivao Vladu”, naveo je Knežević, uz napomenu da je čitajući “bukvicu” direktorima premijer održao lekciju Sindikatu, koji se godinama bori upravo protiv partijskog zapošljavanja i samovolje pojedinih direktora.

On je dodao da su u SPCG shvatili da Vlada želi dijalog i da će nastaviti pregovore.

“Upoznali smo Vas sa stanjem u obrazovanju, prenijeli reakcije kolega koji smatraju da treba valorizivati njihov dodatni rad jer su dodatno opterećeni. Lično sam saopštio da nismo došli da razgovaramo o povećanju zarada, jer smo društveno odgovorni i svjesni ekonomsko-socijalnog trenutka. Smatram da je nepristojno da kad je cijelo društvo u teškoj situaciji, otpočnemo razovore o povećanju, te da se isto tako, ne odričemo prava stečenog Granskim kolektivnim ugovorom da o zaradama razgovaramo kad se ekonomska situacija stabilizuje. Saopštili ste da je država na ivici ponora, da ste zatekli katastrofalnu situaciju u državnoj kasi i zamolili za razumijevanje. Ono što je bila glavna intencija naših zahtjeva nije povećanje zarada već valorizacija prekovremenog rada kod pojedinih kolega kojma je duplirana norma, pa su primorani da rade od jutra do mraka”, kazao je Knežević.

On je istakao da od nove Vlade sindikalci ne očekuju, niti pred nju  postavljaju ništa veće zahtjeve nego što su tražili od prethodne administracije.

“Sindikat prosvjete Crne Gore neće biti korišten u političkim razračunavanjima sa Vama i Vašom Vladom, ali će se i dalje kontinuirano i žestoko boriti za prava prosvjetnih radnika”, istakao je Knežević.

Prema njegovim riječima, slažu se da je učenik u centru nastavnog procesa, ali onaj od kojeg zavisi uspjeh je upravo nastavnik koji taj proces izvodi.

“Svjedok sam da većina prosvjetnih radnika časno i pošteno obavlja svoju dužnost i da su posvećeni profesiji, bez obzira na svoj socijalni status. Prosvjeta nije samo zanimanje, to je prije svega svijetli poziv. Dokaz za to je da je većina nastavnika dobrovoljno, od dva ponuđena,  odabrala onaj model nastave koji je najbolji za učenike, a najteži za njih, bez obzira što će sebe dodatno opteretiti, iako im je saopšteno da valorizacije tog dodatnog rada vjerovatno neće biti. Taj model podrazumijeva opterećenje pojedinih nastavnika od preko 40 časova iako je zakonom predviđena norma od 18 časova. Može li nastavnik i koliko dugo izdržati toliko opterećenje”, naveo je, između ostalog, Knežević.

Iz Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore pozvali su premijera da se još danas ili sjutra sastanu i pokušaju da prevaziđu neslaganja, u cilju što uspješnijeg nastavnog procesa.

Saopštili su, povodom njegovog obraćanja, da Sindikat neće ucjenjivati, ali neće ni ćutati na činjenice da su prosvjetni radnici prinuđeni i da sami obezbjeđuju sve uslove za rad ( maske, računare, internet)

“Ovaj Sindikat ne ucjenjuje, već traži razumijevanje i kompromis. Mnogo puta smo pokazali i dokazali našu dobronamjernost i strpljenje. I sada smo spremni na to, posebno imajući u vidu situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Glavnog odbora SPCG.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply