Svi đaci se vraćaju u učionice, dio časova online

Pljevaljska OŠ “Ristan Pavlović”, koja ima 677 učenika, od ponedjeljka će  vratiti djecu svih razreda u školske klupe. Iako su se odlučili za prvi model, dio časova, sve preko 20 sedmično, moraće da organizuju online, jer je boravak u učionicama preporukama Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete ograničen na najviše četiri časa dnevno.

U matičnoj školi imaju 18 učionica, odnosno kabineta, površine 48 kvadratnih metara, a ukupno je 28 odjeljenja. Iako u odjeljenjima ima od 18 do 29 đaka, planirano je da budu podijeljeni u po dvije jednake grupe od 9 do maksimalno 15 učenika.

Nastava će biti organizovati u dvije smjene, sa po dvije grupe, a učenici će imati maksimalno četiri časa dnevno od pola sata. Detaljan plan je napravljen i kada je riječ o ulasku i boravku djece u školi, rasporedu smjena i higijeni školskih prostorija, u skladu sa svim propisanim mjerama.

Odluka o izboru prvog modela donijeta je jednoglasno još 30.decembra na sjednici Nastavničkog vijeća, što su sa velikim zadovoljstvom, kako ističu u ovoj školi, prihvatili i roditelji posredstvom Savjeta.

“Određeni broj časova ipak će morati da se organizuje online, jer  od pet dana u sedmici sa maksimalno četiri časa dobijamo 20 časova. Pojedini razredi npr. šesti imaju 24, sedmi 27, osmi 28, a deveti 26 časova nedjeljno. To znači da ćemo sve časove, preko 20, morati da organizujemo online. Za pojedine predmete smanjili smo po jedan čas redovne, u korist online nastave”, kazali su u OŠ “Ristan Pavlović”.

Iz zdravstvenih razloga, nastavu u školi ne mogu trenutno pohađati dva učenika, a nastavnici sa njima ostvaruju svakodnevnu online komunikaciju, putem Teams aplikacije ili viber grupa. Takođe, nastavnici pojedine sadržaje i materijale prosleđuju učenicima preko asistentata.

“Učenici koji budu u izolaciji ili pozitivni na COVID redovno ce takođe dobijati sve materijale putem uobičajenih online vidova komunikacije”, naveli su iz uprave ove škole, uz napomenu da su svjesni da je prioritet obrazovanje djece, a najbolje rezultate daje rad u školi i neposredan kontakt u učionicama.

Svjesni su, kako navode, da je i rad nastavnika u ovakvim uslovima složeniji i duži od uobičajenog, pa se nadaju da će nadležni naći način da i prosvjetni radnici budu bar na neki način stimulisani za dodatni rad.

U kotorskoj OŠ Njegoš, koju pohađa 860 đaka, pripremili su dokument u kojem su detaljno razmotrili sve mogućnosti, realne prilike, kao i plan po kojem će djeca pohađati časove. Nakon saglasnosti Savjeta roditelja, izvjesno je da će biti izabran model prema kojem će I, II i III razred pohađati nastavu isključivo u školi, a ostali po hibridnom modelu – dvije sedmice u školi, jedna sedmica online.

Prema riječima direktora OŠ Njegoš Dragutina Šćekića, uvažavajući sve specifičnosti škole i dosadašnje iskustvo u radu, ocijenjeno je da škola nema potrebne resurse za realizaciju prvog modela nastave.

“U zgradi matične škole na raspolaganju je 20 učionica, a nastavu pohađa 26 odjeljenja. Škola ne može da organizuje rad u četiri smjene zbog rasporeda rada nastavnika po odjeljenjima (veliki broj nastavnika bi nastavu morao da realizuje u četiri smjene svakodnevno). Sistem centralnog grijanja u školi je star 50 godina i utrošak goriva tokom dana bi mnogostruko prevazilazio raspoloživu količinu goriva“, ocijenili su u ovoj školi, razmatrajući realne uslove za rad. 

Svake sedmice dva razreda će pratiti nastavu online, a sedam razreda će biti u školi. Na održavanje časova putem Microsoft Teams sastanaka i nastavu na daljinu prešli su odmah nakon prekida redovne nastave (16.03.2020).

“Zbog visokog nivoa uvježbanosti svih nastavnika u školi, kao i učenika, online nastavu ne doživljavamo kao problem, već kao priliku za dodatno obogaćivanje nastavnog procesa u školi i razvijanje ključnih kompetencija učenika, kad već nijesmo u mogućnosti da je realizujemo onako kako bismo svi najviše voljeli, u učionici”, naveo je Šćekić.

U ovoj kotorskoj školi su još uoči početka školske godine napravili, kako navode,  veoma detaljnu (i diskretnu) analizu stanja o uslovima koje djeca imaju kada je riječ o online nastavi.

“Na osnovu toga smo organizovali akciju obezbjeđivanja uređaja i kartica sa 4G internetom za sve učenika kojima je pomoć bila potrebna ( loš socio-ekonomski status ili veliki broj djece u porodici). Na početku školske godine je podijeljeno 11 tablet uređaja čime su svi učenici u školi dobili neophodne uslove za rad. U drugom klasifikacionom periodu su u školu upisana 4 učenika  iz jedne romske porodice, kojima je takođe obezbijeđen uređaj i internet. Nakon toga, u školu je upisano još 8 učenika RE populacije za koje još nijesmo uspjeli da dobijemo podatke o dostupnosti opreme, ali svi oni pohađaju prvi i drugi razred, pa za njih neće biti online nastave. Kako škola ima još nekoliko neraspoređenih uređaja, i ovi učenici će odmah po početku nastave, a nakon uvida u njihove potrebe, biti opremljeni”, kazao je, između ostalog, Šćekić.

On je dodao da za svaku sedmicu na web stranici škole objavljuju spisak obrazovno-vaspitnih ishoda sa kratkim uputstvom za samostalno učenje i spiskom potrebnih materijala i korisnih linkova. Za učenike koji iz bilo kog razreda ne mogu da pristupe ovim materijalima škola ih štampa.

“Za svako dijete koje ne može da prisustvuje nastavi u školi učiteljica ili odjeljenjski starješina pravi plan podrške, koji podrazumijeva analizu dostupnosti  svih mogućih izvora informacija, i prilagođavanje podrške u skladu sa individualnim potrebama djeteta. Tokom 1. i 2. klasifikacionog perioda sa učenicima koji su bili u ovakvoj situaciji je po pravilu ostvarivana redovna i kvalitetna komunikacija, pa nije uočen nijedan slučaj da neko dijete nije imalo dovoljnu podršku”, zaključio je Šćekić.

Plan organizacije nastave, koja će početi 25.januara, napravila je i jedna od najmnogobrojnijih osnovnih škola u Crnoj Gori  – OŠ “Radojica Perović”, koju pohađa 1.727 đaka, raspoređenih u 62 odjeljenja. Časovi će, kako je saopštila direktorka Mirjana Bošković biti organizovani tako što će đaci IV i V razreda ići  naizmjenično po jednu nedjelju u školu, odnosno online, a za sve ostale razrede nastava će biti organizovana isključivo u školi.

“Odlučili smo da Nastavničkom vijeću predložimo ovaj model, kao i model da naizmjenično po nedjeljama učenici od VI do IX razreda idu u školu, odnosno online. Nastavničko vijeće se velikom većinom opredijelilo za model koji je Tim predložio u želji da, bez obzira na napor koji donosi rad po grupama, omogućimo najvećem broju učenika da ide svakodnevno u školu. Predsjednica Savjeta prenijela je stav roditelja da što više djece ide svakodnevno u školu”, kazala je Bošković.

Učenicima koji odsustvuju iz objektivnih razloga, a imaju želju da uče i prate gradivo, nastavnici su, kako ističe ona, na raspolaganju svakog dana, mnogo duže nego što je njihovo radno vrijeme.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply