Smanjiti siromaštvo besplatnim prevozom, udžbenicima, užinom

Besplatan prevoz do škole, udžbenici i užina u školi, dodatni časovi kao i pristup novim tehnologijama načini su na koje se može smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori, prema mišljenju mladih.

Mladi reporteri UNICEF-a nedavno su razgovarali sa stručnjacima i predstavnicima različitih institucija, a zatim su konsultovali i vršnjake kako bi podstakli pružanje veće podrške djeci pogođenoj siromaštvom.

Vršnjačka edukacija u lokalnoj zajednici još jedno je rješenja koje mladi predlažu kako bi se izbjegao trošak plaćanja privatnih časova.

„Roditelji djece koja rastu u siromaštvu nemaju novca za privatne časove, a često nemaju ni člana porodice ili prijatelja koji može djeci pojasniti stvari. Rješavanje ovog problema kroz besplatnu dopunsku nastavu u školi i vršnjačko obrazovanje jeste bitno za obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svako dijete i izlazak iz siromaštva“, poručuje mlada reporterka Nastasja Gluščević.

Da siromaštvo nije samo nedostatak prihoda, potvrđuju odgovori mladih Crne Gore koji ističu potrebu da se djeci obezbijede besplatne sportske i kulturne aktivnosti širom zemlje. One su, za mlade, dio kvalitetnog obrazovanja, jer kroz njih razvijaju nove vještine, stiču nova iskustva i kontakte, a to ih sve vodi ka izlazu iz siromaštva.

Većina djece i mladih Crne Gore u proteklih godinu dana nije bila ni na jednom kulturnom ni sportskom događaju. Istovremeno, djeca i mladi Crne Gore su u prosjeku osam sati dnevno ispred raznih ekrana.

“Vjerujem da bi se ovaj broj sati smanjio kad bi postojao bolji izbor besplatnih, vannastavnih aktivnosti za djecu i mlade, a to bi im pomoglo da brže usvajaju znanja i vještine koje će im omogućiti da nađu bolji posao kad odrastu i ne budu siromašni“, poručuje mladi reporter Andrija Zeković.

Zapošljavanje roditelja čest je odgovor mladih na pitanje kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori, kao i pružanje besplatnih usluga porodicama ‒ poput pregleda kod ljekara.

Za mlade sa smetnjama u razvoju izazov je naći posao kad odrastu, tako da oni poručuju da treba više raditi na podsticanju zapošljavanja ove kategorije stanovništva da bi im se pomoglo da izađu iz siromaštva.

„Ako su roditelji nezaposleni, njihovim zapošljavanjem se odmah popravlja situacija porodice, tako da je ovo sasvim logičan odgovor. Međutim, ovo jeste izazov ako roditelj ima invaliditet i sviđa mi se što mladi prepoznaju potrebu da se više pomogne onima koji su među najugroženijima, a to je upravo djeci i mladima sa smetnjama u razvoju“, poručuje mlada reporterka Dunja Šestović.

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku je od siromaštva, a očekuje se da će se ovaj broj povećati usljed krize izazvane koronavirusom. Iako je ova kriza značajno uticala na svu djecu, najviše su pogođena upravo ona djeca koja su i prije nje rasla u siromaštvu, što znači da im treba dati prioritet kada su u pitanju mjere podrške, saglasni su mladi Crne Gore.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply