Zlatna Jasmina – prva Romkinja dobitnica nagrade Fonda za talente

Foto:RomaNet

Jasmina Beriša, učenica devetog razreda OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” dobitnica je nagrade Fonda za kvalitet i talente Za odličan pet. Ona je jedina iz romske i egipćanske zajednice koja je dobitnik ovog priznanja, a za to su je preporučili vrijedan rad i trud koji pokazuje u školi, ali i kroz vannstavne aktivnosti. Osim toga, Jasmina je izabrana i da bude jedan od zlatnih savjetnika Ombudsmana.

Skromnost i nenametljivost koje krase Jasminu zamalo su je koštali nagrade. Naime, ona se na konkurs za priznanje prijavila posljednjeg dana. Ipak, sada je zadovoljna i ponosna što se prijavila i osvojila nagradu.

“Za mene je ova nagrada veliki uspjeh. S obzirom da je konkurisanje bilo na osnovu bodova, moram se pohvaliti i reći da sam imala i više nego što je trebalo da imam, umjesto 20 poena ja sam imala 27. Mnogo mi je drago što sam prepoznata kao jedan od kvalitetnih učenika u mojoj školi. Naravno da jesam ponosna na sebe prije svega zato jer sam možda nekome uzor, a posebno romskoj zajednici”, priča Jasmina.

Nastavnica biologije Dragana Vukčević koja je Jasminu ohrabrila da se kandiduje za nagradu, smatra da nije samo odličan uspjeh bio presudan za dobijanje nagrade.

“Ono što je Jasminu izdvajalo u odnosu na druge vršnjake jeste njena angažovanost u brojnim aktivnostima koji se u školi realizuju. Posvećena je tim aktivnostima, daje svoj maksimum, postiže bolje, brže, zapaženije rezultate u odnosu na druge i to je nešto što je izdvojilo kao talentovano i nadareno dijete”, kazala je Vukčević.

Ona ističe da je Jasmina prepoznata ne samo u školi, nego i u lokalnoj zajednici po brojnim aktivnostima u kojima ima vodeću ulogu.

“Član je Đačkog parlamenta, vršnjački edukator, kad god se realizuju neki projekti, ona se izdvaja svojim idejama i argumentima, brani jasno svoje stavove i mišljenje, pa je vrlo često angažujemo da prenese svoje znanje vršnjacima. Ona to jednako dobro radi kroz izradu prezentacija, prezentovanje naučenog, kao i kroz igru uloga, rekla je Vukčević.

Jasmina ne krije da se povodom dodjele nagrade osjećala usamljeno i da bi željela da ima više romskih učenika poput nje.

“Često mi postavljaju pitanje kako se osjećam kao jedina učenica romske nacionalnosti koja je nagrađena, i moj odgovor će uvijek biti isti. Osjećam se usamljeno. Na primjer kada budem otišla na dodjelu, osjećaću se neprijatno, niko mi neće prići od djece, svi će me gledati kao vanzemaljca. Zašto? Nažalost, samo zbog toga jer sam Romkinja”, smatra Jasmina.

Da je njen uspjeh ujedno i uspjeh škole smatra i Ljubinka Nedić, direktorka OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”.

“Ne samo što je Zlatni savjetnik ombudsmana, nego je Jasmina i zlatni đak naše škole. I zaista smo sa razlogom ponosni na ovo što je ona u toku svog dosadašnjeg školovanja naučila i uradila. Doprinijela je na neki način uspjehu ove škole”.

Nedić smatra da će ova nagrada biti vodilja i za drugu djecu iz romske populacije.

“Svi znamo da je učenje po modelu najbitnije. Jasmina je jedan zlatni, odnosno svijetli primjer svoj romskoj djeci, odnosno svijetli primjer svim romskim djevojčicama. Neće se djeca, ni moja ni vaša, ugledati previše ni na mene, ni na ne znam koga, ali će se ugledati na vršnjaka ili malo starijeg druga ili drugaricu koji je uspješan. To je ono što nas čini sretnim i zadovoljnim poslije ove dobijene nagrade”, ističe Nedić.

U uspjehu koji je postigla, Jasmina ističe nemjerljiv doprinos njenih roditelja.

“Što se tiče moje porodice, ja moram reći kako nikad nijesam imala razlog da  odustanem od obrazovanja, zato jer sam od njih cijelo vrijeme imala podršku. Da njihove podrške nije bilo, ne bih stigla do ovoga gdje sam sada”, kaže Jamina.

Otac Mehmed Beriša ne krije zadovoljstvo zbog uspjeha svoje kćerke.

“Kao roditelj sam mnogo srećan što je Jasmina dobila ovu nagradu od Ministarstva, odnosno Fonda za kvalitet. Naravno da sam srećan i volio bih da ovu sreću i radost podijelim i sa drugim roditeljima u budućnosti. Smatram da je zasluženo dobila ovu nagradu”, ističe Beriša.

Za uspješno obrazovanje, kako smatra, najvažnija je podrška roditelja.

“Roditelji iz romske zajednice nijesu toliko angažovani da djecu primoravaju da završavaju školu. Smatraju da poslije osnovne škole ta djeca neće moći da upišu neku adekvatnu srednju školu, nakon koje bi našli dobar posao. Apelujem na roditelje da djecu upućuju na školu, ne silom nego dobrovoljno i da im pojasne da škola mora da se završi, da je škola obavezna i da je neophodna da bi se imala bolja budućnost”, rekao je Beriša.

Jasmina je prepoznata i od šire zajednice pa je tako i postala članica tima zlatnih savjetnika Ombudsmana. Ta joj uloga, kako priča, mnogo znači.  Učešćem u radu tima moći će da utiče na unapređenje ljudskih i dječijih prava romske populacije.

“ Mogu reći kako je i to jedan od mojih velikih uspjeha. Međutim, ja nijesam samo u toj jednoj instituciji, već u više institucija i nevladinih organizacija. To mi je mnogo pomoglo, posebno sam sad slobodnija u govoru na konferencijama, radionicama  i sastancima, kao i pred medijima“.

U daljoj perspektivi sebe vidi kao uspješnu mladu aktivistkinju, jer tako, kaže, želi da pomogne svojoj zajednici.

Pandemija korona virusa uzrokovala je brojne probleme romskom stanovništvu, između ostalog uticala je na obrazovanje romske djece. I tada je Jasmina bila spremna da pomogne.

“Uvijek sam tu, uvijek se meni obraćaju kad im treba neka pomoć u vezi domaćih zadataka, u vezi instaliranja nekih aplikacija koje su vezane za online nastavu kao što je bila aplikacija Teams”, priča ona.

Ističe ogroman značaj obrazovanja za svakog pojedinca kao jedini ispravni put ka uspjehu.

“Obrazovanje nije samo znanje iz različitih oblasti i nauka, već i prilika da steknemo iskustvo u onome što želimo da radimo u budućnosti i da na taj način  izgradimo našu ličnost“.

Na kraju, ona ohrabruje mlade iz romske zajednice da budu aktivni i rade na sebi.

“Mladi treba da znaju, da budu informisani i osnaženi da u kojoj god situaciji bili, treba da kažu ono što misle, jer imaju pravo na to. Iza njih stoji Konvencija o dječjim pravima”, ističe Jasmina.

Izvor: RomaNet

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply