Umjesto da sarađuju, roditelji se miješaju u rad nastavnika

Iz Udruženja  profesora crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Biblios ocijenili su danas da na unapređenju obrazovnog sistema i stvaranju škola u kojima će svima biti dobro treba raditi zajedničkim snagama, međusobnim uvažavanjem, razumijevanjem i podrškom. Iznenađeni su, kako ističu, odnosom nekih roditelja koji, obrazovani ili ne, svoju obavezu da sarađuju sa nastavnicima shvataju kao pravo da procjenjuju njihov rad i miješaju se u nastavnički poziv.

Vjeruju ipak da više ima roditelja koji poštuju nastavnički poziv i imaju razvijenu svijest o bremenu koje on nosi.

“Iznošenje dezinformacija, generalizovanje, optuživanje prosvjetnih radnika za nerad i učeničko neznanje od strane pojedinih medija i roditelja, nikome nijesu u interesu, a najmanje u interesu učenika”, istakli su iz ovog udruženja.

Smatraju da se ovih dana protiv crnogorskih prosvjetara vodi medijska hajka, a problem je, kako ocjenjuju, u tome što o njihovom radu i  stručnosti raspravljaju ljudi bez kompetencija iz oblasti obrazovanja.

On su podsjetili na radne obaveze profesora maternjeg jezika i književnosti. Čas u trajanju od 45 minuta samo je, kako ističu, kruna njihovog rada, dok je ostali dio za laičku javnost nevidjiv.

U opis njihovog posla spada, kako su podsjetili, pripremanje časova, ispravljanje pismenih i kontrolnih zadataka, pregledanje domaćih zadataka, priprema za rad na školskoj lektiri, organizovanje školskih takmičenja, ocjenjivanje eksternih provjera znanja kao i priprema učenika za polaganje polumature/mature, rad na dodatnoj i dopunskoj nastavi. Obaveza im je i rad na vannastavnim aktivnostima, što im ne  smeta da s puno ljubavi i u korist učenika rade najbolje što mogu.

Osim nastave, obavljaju i ogroman administracijski posao koji nije nevažan, ali bi mogao biti jednostavniji.

“Mnogo se govori i o prinuđenosti roditelja da plaćaju djeci privatne časove. Poznato je da učenici u školi imaju mogućnost pohađanja i dodatne i dopunske nastave.  Pitanje je zašto na ove časove ne dolaze redovno i gdje to traže oslonac? Ukoliko učenici posjeduju radne navike i adekvatnu motivaciju  (u čemu veliku ulogu imaju i roditelji), nije nemoguće savladati gradivo i na času”, smatraju profesori iz udruženja Biblios .

Iz udruženja Biblios su ocijenili da je glavni i najveći problem u tome što je broj časova maternjeg jezika i književnosti na nedjeljom nivou smanjen na minimum.

“Dok se kod nas ovaj predmet izučava sa 4 časa nedjeljno od V do IX razreda, na istom uzrastu, u razvijenim zemljama Evrope, ovaj broj časova se kreće od 8 do 12. Za donošenje takve odluke struka i stručnjaci nijesu konsultovani. Vjerujemo da bi povećanjem broja časova efikasnost nastave i zajedničkog rada u školi značajno porasla. Isti efekat bi imalo i mijenjanje udžbenika koji takođe imaju nedostataka”, naveli su, između ostalog, u saopštenju.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply