Prikupljaju podatke koliko djece nema uslove za online nastavu

Planovi za organizaciju modela nastave u drugom polugodištu već su okvirno završeni u većini crnogorskih škola, a u toku naredne sedmice biće održan novi sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i uprava. Osim izrade rasporeda, u školama prikupljaju i detaljne informacije o tehničkim mogućnostima koje djeca imaju za nastavu na daljinu. Ukoliko neko od đaka ne posjeduje televizor, računar ili internet, svi ti podaci biće već ovih dana proslijeđeni Ministarstvu, u cilju da se obezbijede uslovi za svu djecu.

Organizovanje časova u školi za sve razrede izbor je većine škola, iako je to posebno izazovno za one koje imaju više od 1.000 đaka. Jedna od njih je i podgorička OŠ “Oktoih”, koju ove godine pohađa oko 1.600 učenika. Prema napravljenom planu, svi oni vratiće se u školske klupe, po takozvanom kaskadnom rasporedu.

“Raspored je urađen tako da će škola raditi u dvije smjene, odjeljenja se dijele u grupe od po 15 đaka i poštovaće se sve propisane mjere koje je donio Institut za javno zdravlje. Kad jedna grupa napušta školu, druga ulazi, a učenici neće mijenjati učionice zbog higijenske bezbjednosti. Ulaziće na dva ulaza, po predviđenom rasporedu”, navodi se u obavještenju uprave škole “Oktoih” upućenom roditeljima .

Kako je najavljeno, za polumaturante će, zbog eksterne provjere znanja, biti organizovana dodatna nastava, a za djecu, koja zbog zdravstvenih razloga, neće moći da dolaze u školu, model nastave će biti napravljen u dogovoru sa roditeljima.    

 Za prvi model kojim će nastava u školi biti organizovana za svu djecu odlučili su se i u nikšićkojh OŠ “Luka Simonović”, koju pohađa 717 đaka. To dozvoljavaju prostorni uslovi, a dodatno olakšanje je postojanje četiri ulaza, kao i četiri potpuno odvojena dijela školske zgrade, gdje je moguće odvojiti razrede bez ikakvog kontakta.

Prema ocjeni direktora te škole Spasoja Gardaševića, povratak svih razreda u školske klupe raduje i zaposlene u tom kolektivu i roditelje, a posebno djecu jer je druženje sa vršnjacima i živa riječ u učionici nešto što nije moguće zamijeniti.

“Imamo sjajne prostorne uslove, pa ćemo rad organizovati u dvije smjene, uz poštovanje svim epidemioloških preporuka. Prije svega smo konsultovali Savjet roditelja, od kojeg nijesmo dobili bilo kakve zamjerke, jer su i roditelji za povratah svih u školu”, rekao je Gardašević, ističući da će posebna pažnja, kao i do sada u toj školi, biti posvećena djeci sa posebnim potrebama.

Za ostale đake, koji iz zdravstvenih razloga ne mogu časove pohađati u školi, biće obezbijeđen materijal i organizovan rad.

Detaljne podatke o djeci koja nemaju uslova za praćenje online nastave dostaviće Ministarstvu, pa očekuju da će i u tom dijelu porodice dobiti podršku.

“Materijalni status mnogih porodica je sve lošiji. Neki naši đaci dolaze iz porodica koje imaju troje ili četvoro djece, a nemaju nijedan računar”, naveo je Gardašević, uz ocjenu da će prvi model nastave donijeti rasterećenje i za nastavni kadar, a pri izradi rasporeda vodi se računa da se ne prelazi njihova norma.  

U OŠ “Risto Manojlović” u Kolašinu, koju trenutno pohađa 536 učenika, takođe postoje prostorni kapaciteti za realizaciju nastave za sve učenike. Prema riječima direktorke Dragice Ilinčić, za izbor prvog modela izjasnila se i većina roditelja iz Savjeta.

“Sugerisali su nam da pojačamo grijanje u školi, jer je trenutno najhladniji period u toku godine, pa sam se zahtjevom obratila Ministarstvu, kako bi obezbijedili dodatnu količinu mazuta”, naglasila je Ilinčić.

Većina učenika te škole ima uslova za praćenje online nastave, 13 njih ne može pohađati časove zbog nedostatka računara, a 14 zbog loše internet konekcije u seoskom području. Učenici nižih razreda uglavnom imaju telefone ili koriste telefone roditelja.

“Sa djecom koja ne mogu da prate časove u školi, organizujemo ili online nastavu ili im dostavljamo štampane materijale. U prvom polugođu nastavu nije pratio jedan učenik koji radi po posebnom program”, rekla je Ilinčić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply