Spremni da vrate svu djecu u učionice

Nakon prve sedmice drugog polugodišta, tokom koje će nastava za sve đake biti organizovana samo online, škole će nastaviti rad prema jednom od dva ponuđena modela. Prema najavama koje već stižu iz više podgoričkih škola, uprkos prebukiranosti i manjku prostora, spremni su da pokušaju da organizuju nastavu u učionicama za sve, poštujući propisane epidemiloške mjere. Kako će to izgledati u praksi, očekuju da će vidjeti već nakon sedam dana od povratka u učionice.  

Prvi model podrazumijeva da svi učenici idu u školu uz poštovanje mjera, a drugi nalaže da đaci prvog ciklusa prisustvuju nastavi, dok bi ostali to radili naizmjenično. Prema preporukama Radnog tima koji je bio zadužen da pripremi organizaciju nastave tokom drugog polugodišta, obavezna nastava u školi mora važiti za maturante, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično mogu smjenjivati u školi.

“Obaveza je da se praktični dio nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca. Što se tiče nastave za opšte-obrazovne predmete, ona će se izvoditi naizmjenično, dakle i u školama i onlajn“, objasnio je juče Martin Ćalasan, šef Radne grupe zadužene za pripremu modela za organizaciju nastave i kandidat za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Svi đaci Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” će u drugom polugodištu biti u klupama, navodi direktor te ustanove, Veselin Pićurić.

“Našoj djeci je škola neophodna, jer generacije stiču radne navike kada su mladi. Raditi u četiri smjene nije lako – usaglasiti da svaki profesor ima maksimalno 30 časova, te ispoštovati normu. Profesori neće biti oštećeni niti raditi više, već će raditi isto kao i do sada, jer sada čas traje 30 minuta, umjesto standardnih 45”, pojašnjava Pićurić.

Kako je dodao, pred početak drugog polugodišta o svemu treba pažljivo razmisliti, da bi cijeli sistem dobro funkcionisao.

“Moramo biti razumni i izaći u susret đacima i roditeljima. Većina učenika najviše voli da se druži u školi, stiču nova znanja. Jeste za profesore malo veće opterećenje, ali će sve to doći na svoje”, ističe Pićurić.

Podgorički gimnazijalci takođe će se vratiti u učionice.

Prema riječima direktorke Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoje Bojanić Lalović, u toj ustanovi rade na takozvanom kaskadnom rasporedu, što znači da ni u jednom trenutku u školi neće biti više od 300 učenika.

“Ako znamo da Gimnazija ima preko 45.000 kvadrata i 40 učionica onda se podrazumijeva da će se voditi računa o poštovanju svih epidemioloških mjera. Oni su podijeljeni u grupe po 15 učenika. Ulaze na tri ulaza, poštujući sve epidemiološke mjere. Likovno za prvi, odnosno muzičko za drugi, fizičko i izborni predmeti će se održavati online, a svi ostali predmeti će se održavati normalno u školama”, navela je Bojanić Lalović.

U učionici u kojoj započinju rad đaci ostaju do kraja tog dana, kako bi bili obezbijeđeni adekvatni higijenski uslovi.

“Svjesni smo da među učenicima i njihovim bližnjima postoje i rizične grupe. Mi ćemo kao i u prethodnim periodima takvim učenicima omogućiti online nastavu, odnosno oni će biti oslobođeni dolaska u školu. Ovakav model je predviđen našim godišnjim planom još u septembru kada smo planirali više modela nastave. Nastavničko vijeće se jednoglasno opredijelilo za ovaj model, a Savjet roditelja i učenici će dobiti raspored. Teorijski je ovo dobro pripremljeno, ali ćemo ispravnost ove odluke testirati već nakon prve sedmice”, naglašava Bojanić Lalović.

I svi đaci koji pohađaju podgoričku OŠ “Dragiša Ivanović” vraćaju se nastavi uživo.

“Odlučili smo se za taj model da svi pohađaju nastavu, od prvog do devetog razreda, pa ćemo da vidimo kako će to sve da izgleda. Časovi su skraćeni, poštovaćemo preporuke Ministarstva i Instituta za javno zdravlje. Bolje je da sva djeca budu u klupama. Jeste teško, ali će se ispoštovati”, kaže za portal Analitika direktor te ustanove, Niko Raičević.

Izvor: Portal Analitika

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply