Omogućiti plaćeno odsustvo od ponedjeljka

Udruženje Roditelji obratilo se danas Vladi i resornim ministarstvima, zahtijevajući od njih da hitno donesu naredbu koja bi omogućila roditeljima pravo na plaćeno odsustvo već tokom iduće sedmice, kad će sve škole nastavu organizovati na daljinu.

U dopisu koji je upućen nadležnima navodi se da je zbog odluke da sve škole drugo polugodište započnu online nastavom neophodno  što prije donijeti mjeru kojom će se jednom roditelju/staratelju omogućiti pravo na plaćeno odustvo u vrijeme dok djeca pohađaju online nastavu, posebno za one mlađe od 11. godina, kako je to bilo i ranije.

„Osim toga, tražimo i da za roditelje/staratelje djece sa smetnjama u razvoju, bez obzira na uzrast djeteta, u vrijeme dok traje online nastava bude omogućeno ovo pravo. Sugerišemo da se ova mjera definiše na način da se može primjeniti kada god za tim bude potrebe u drugom polugodištu, jer će vjerovatno u nekim školama i sredinama biti prelaska na nastavu na daljinu zbog epidemiloške situacije“, navodi se u dopisu udruženja Roditelji.

Iz udruženja su podsjetili nadležne na važnost donošenja pravovremene mjere kako bi se pravo moglo ostvariti od ponedjeljka, 18. januara. Time bi se izbjegla situacija koja se dešavala u toku septembra i oktobra, da zbog nepostojanja mjere značajan dio poslodavaca nije omogućavao roditeljima da ostvare ovo pravo.

„Koristimo priliku i da Vladi, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kao i Ministarstvu zdravlja ukažemo da u novonastalim okolnostima i načinima organizacije nastave u nastavku školske godine, jedan dio porodica neće željeti da njihova djeca pohađaju nastavu u školama, zbog straha od epidemije i prenošenja bolesti. Zato vas pozivamo da zajedno razmotrite način kako da se te porodice zaštite i da im se omogući da izaberu model pohađanja nastave njihove djece“, istakli su iz udruženja Roditelji.

Današnji dopis upućen je premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, kao i ministrima Vesni Bratić,  Jeleni Borovinić Bojović, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću.

Udruženje Roditelji se i prije početka ove školske godine, 1.oktobra, zalagalo za donošenje naredbe kojom bi bilo regulisano pravo roditelja na plaćeno odsustvo.  Nakon brojnih apela, ta mjera je konačno donijeta tek u drugoj polovini oktobra, da bi odlukom Ministarstva zdravlja u decembru bila ukinuta. Od tada, udruženje se više puta obraćalo nadležnima u Ministarstvu zdravlja, ali odgovora nije bilo.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply