Za nagrade za đake i nastavnike fali 400.000 eura

Najbolji đaci i nastavnici osnovnih i srednjih škola, čija su postignuća vrednovana kroz konkurs za nagradu iz Fonda za kvalitet i talente, još ne znaju kada će dobiti svoju nagradu, ali ni koliko će ona ove godine iznositi.

Konkurs za nagrade iz Fonda za talente, koja je prethodnih godina iznosila po 1.000 eura, raspisan je u oktobru i komisija je završila vrednovanje i rangiranje pristigle dokumentacije.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu Vesna Bratić, kažu da u Fondu ima oko 70.000 eura, a da je za nagrade potrebno više od 400.000 eura.

“Datum uručenja nagrada još uvijek nije utvrđen. Budući da ne postoji dovoljan iznos novca u Fondu opredijeljenom za nagrade, ne možemo govoriti o datumima uručenja nagrada”, kazali su u Ministarstvu prosvjete.

Bivši ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je Fond ustanovljen zakonom, a prepoznat budžetom, te da postoji mogućnost preusmjeravanja sredstava.

Međutim, iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta upozoravaju na to da je za isplatu nagrada predviđenih konkursom, gledajući kroz praksu iz prethodnih godina, potrebno izdvojiti preko 400.000 eura, a da je stanje na računu Fonda “višestruko manje od predviđenog”.

“Na računu Fonda za talente, na dan 22. 12. 2020. nalazi se 70.136 eura, što znači da za isplatu nagrada i ostalih troškova nedostaje 395.000 eura. Podsjećamo da je tadašnje Ministarstvo prosvjete znalo da u Fondu nema dovoljno sredstava za isplatu nagrada, ali je konkurs uprkos tome raspisan. Pred veoma teškim smo zadatkom da u datom roku iznađemo nedostajuća sredstva kako bismo ipak realizovali ovaj konkurs i isplatili nagrade. Želimo da naglasimo da ćemo učiniti sve da dođemo do optimalnog rješjenja da u ovakvim okolnostima zadovoljimo i učenike i profesore, a uz poštovanje prethodno usvojenih zadataka, kako Vladinih, tako i ovog Ministarstva. To se odnosi na princip poštovanja zakona, a imajući u vidu objektivne okolnosti i mogućnosti”, obećavaju iz resora koji vodi Bratić.

Ističu da istraživački tim novoformiranog resora radi na analiziranju dokumentacije koja se odnosi, između ostalog, i na ovaj Fond i na rad bivše administracije.

“U toku smo provjeravanja pravog presjeka stanja i utvrdićemo da li su sredstva Fonda eventualno preusmjeravana i na koji način”, kažu iz Ministarstva.

Ističu i da je prethodna Vlada, bez zasjedanja, 20. maja donijela zaključak o usvajanju informacije, kojom se zahtijeva da se zakupci koji obavljaju svoje djelatnosti u prostorijama obrazovno-vaspitnih ustanova oslobode obaveze plaćanja zakupnine na osnovu ugovora o zakupu.

“To je bio jedan od načina finansiranja Fonda budući da je trideset odsto ovih sredstava uplaćivano u Fond. Ostaje nejasno zašto je uopšte konkurs raspisan 30. septembra, kad su već u Ministarstvu bili upoznati s činjenicom da od maja mjeseca nedostaju sredstva”, poručuju iz nove administracije Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Bivši ministar prosvjete, sada poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je Vijestima da je “dio sredstava za Fond dolazio od zakupaca koji zakupninu plaćaju školama, a koje je Vlada s punim pravom na nekoliko mjeseci oslobodila te obaveze na njihov zahtjev zbog COVID-a, da bi olakšala funkcionisanje brojnim sportskim i drugim organizacijama i pojedincima koji su kao i svi drugi bili teško pogođeni krizom”.

“To naravno ne znači da nije trebalo raspisati ovogodišnji konkurs za Fond, koji je, napominjem, predviđen zakonom. Kako je Fond predviđen budžetom, postoji naravno mogućnost preusmjerenja sredstava, što je, doduše u manjem obimu jer nije bilo epidemije, rađeno i prethodnih godina kada je riječ o Fondu. Ovo posebno uzevši u obzir da smo u prethodne četiri godine i budžet za prosvjetu uspjeli da značajno povećamo, upravo kako bi se stavio akcenat na najbolje učenike i nastavnike, ali i na infrastrukturu u koju ulaganja nikad nijesu bila veća, kao i poboljšanje nastave”, kazao je Šehović.

Poručio je da je Fond “jedan od najvećih iskoraka prethodne Vlade”.

“O tome najbolje svjedoči preko 1.000 jednoglasno od strane komisije odabranih dobitnika nagrada i više hiljada prijavljenih. Nadamo se da to niko ne pokušava da dovede u pitanje”, zaključio je Šehović.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply