Od iduće godine naknade za bebe u Nikšiću i Andrijevici

Lokalne vlasti u Nikšiću i Andrijevici planiraju da od naredne godine uvedu naknade za sve novorođene bebe. Kako su najavili iz tih opština, roditelji beba u Nikšiću će iz opštinske kase imati pomoć u iznosu od 100 eura, dok će svako novorođenče u Andrijevici dobiti 200 eura.    

Na području nikšićke opštine godišnje se rodi oko 700 beba, a već godinama bilježe negativan prirodni priraštaj.

“U želji da pružimo adekvatnu podršku porodici i roditeljstvu u trenucima kada im pomoć najneophodnija nacrtom budžeta za 2021. godina, planirana su sredstva za isplatu naknada za novorođenčad, u iznosu od 70.000 eura. Svako novorođenče dobiće naknadu u iznosu od 100 eura”, saopštili su iz nikšićke Opštine za TV Vijesti.

Iz lokalne uprave Andrijevica potvrdili su za Dan da će odbornicima na sljedećoj sjednici parlamenta na usvajanje biti ponuđena odluka o naknadi za novorođeno dijete. Naveli su da je riječ o odluci po kojoj bi Opština za svako novorođenče isplaćivala jednokratnu naknadu u visini od 200 eura. Kazali su da je negativni trend iseljavanja mladih ljudi sa područja andrijevičke opštine poprimio zabrinjavajući karakter i da se moraju iznalaziti rješenja koja će bar donekle popraviti demografsku sliku.

“Broj stanovnika u andrijevičkoj opštini se znatno smanjio u odnosu na neka minula vremena. U našim školama je sve manje učenika, dok penzioneri čine skoro četvrtinu stanovništva. Suočeni sa takvim problemom pripremili smo odluku na osnovu koje bi se za svako novorođeno dijete roditeljima opredjeljivala određena finansijska pomoć. Na taj način želimo da pomognemo bračne parove i da stimulišemo mlade ljude da stvaraju porodice”, naglasio je potpredsjednik Opštine Vesko Raketić.

I ovim najavama za uvođenje naknada za novorođene bebe u Nikšiću i Andrijevici prethodili su višegodišnji napori i obraćanja udruženja Roditelji da se omogući neki vid podrške roditeljima. Posljednji dopis tim povodom, upućen je prije nekoliko dana i Opštini Rožaje, koja jedina nema nikakav vid pomoći za roditelje novorođenih beba.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply