Novu godinu kod kuće čeka 90 odsto građana

Skoro svi građani Crne Gore, čak 90 odsto, Novu godinu čekaće kod kuće i to samo sa članovima svog domaćinstva. To je potvrđeno u posljednjem istraživanju koje je Ipsos sproveo na temu koronavirusa od 15. do 18. decembra, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Prema riječima britanske ambasadorke u Crnoj Gori Karen Medoks, ohrabrujuće je vidjeti da je većina ljudi planirala da Novu godinu dočeka kod kuće sa porodicom još prije nego što su proglašene dodatne mjere za vrijeme praznika.

“I ja ću biti jedna od njih, samo što ću moju porodicu u ponoć gledati preko ekrana, jer su stotinama milja daleko. Ovo moramo uraditi samo jednom za ovu neobičnu godinu”, poručila je Medoks.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, kao i u oktobru, četiri petine građana (80 odsto) zabrinuto je da bi oni lično ili njima bliske osobe mogli da se zaraze, a preko dvije trećine građana (71 odsto) doživljava koronavirus kao ozbiljnu prijetnju po zemlju.

“Zahvaljujem svim građanima koji će u svojim domaćinstvima proslaviti Novu godinu. To je doba kad svi čeznemo za svojim rođacima i prijateljima, no ipak, samo ove godine, pozivamo sve građane da pronađu druge načine da očuvaju toplinu s onima koji su im bliski. Sigurna sam da će nas to približiti kraju pandemije”, poručila je Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Građani se o koronavirusu najviše informišu preko nacionalnih  televizija, a na drugom mjestu su novinski portali na internetu. Kao i u prethodnim istraživanjima, skoro svi građani (95 %) kažu da su informisani o ovoj temi.

“Podaci o glavnim izvorima informacija o koronavirusu ukazuju na ogromnu društvenu odgovornost medija tokom pandemije. S obzirom na to da će građani Novu godinu čekati s porodicom kod kuće, bitno je da im mediji, posebno nacionalne televizije, ponude kvalitetan program i pravovremene i tačne informacije o koronavirusu”, poručuje Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 807 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od deset minuta, u periodu od 15. do 18. decembra tekuće godine. Ključni nalazi ovog, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na sajtu UNICEF-a Crne Gore.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply