Pomoć prilagoditi broju djece u porodici

U cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID – 19, većina evropskih država ne omogućava dovoljnu pomoć porodicama koje imaju veći broj djece. Prema istraživanju Evropske konfederacije velikih porodica (ELFAC), za većinu vlada porodica s jednim djetetom tretirana je na isti način kao porodica sa troje, petoro i više djece.

Mjere preduzete u minulom periodu su se u većini zemalja uglavnom odnosile na naknade zarada, roditeljsko odsustvo i pogodnosti u vezi otplate kredita. U nekim evropskim državama, roditelji su imali pravo i na manje cijene zakupa, obustavu deložacije, a kontrolisane su i cijene na tržištu.

U ELFAC-u smatraju da rad od kuće i pravo na plaćeno odsustvo roditelja, nijesu dovoljne za sigurnu egzistenciju porodica, posebno ako imaju veći broj djece.

Rad od kuće bio je izazovan za sve roditelje, a za neke od njih i neizvodljiv nakon zatvaranja škola i vrtića. Tom prilikom, prema ocjeni Evropske konfederacije velikih porodica, nadležni nijesu uzimali u obzir dvije veoma važne stvari – stepen zavisnosti, odnosno uzrast djece kojima je potrebna njega roditelja, kao ni broj djece.

“Nije moguće očekivati ​​isti rad i produktivnost roditelja koji brine o djetetu od dvije godine ili onog koji ima desetogodišnjaka”, navodi se u studiji ELFAC-a, uz preporuku da zaposlenima koji imaju veći broj djece treba omogućiti fleksibilnije radno vrijeme.

Od početka pandemije, prema istraživanju ELFAC-a, samo je jedna država – Francuska obezbijedila novčani dodatak za višečlane porodice kojima je to potrebno. U Italiji su pomoć dobili roditelji koji su ostali bez posla, a nemaju drugih izvora finansija.

“Uporedo sa gubitkom posla i sve neizvjesnijim porodičnim budžetom, porodice širom Evrope su suočene i sa dodatnim troškovima, usljed povećane potrošnje vode i električne energije. Dodatan teret su i novi obrazovni zahtjevi (materijali i oprema), bez kojih djeca ne mogu pratiti online nastavu”, navodi ELFAC.

Njihova preporuka je da vlasti posebnu pažnju posvete socijalno ugroženim porodicama. Osim davanja naknada za nezaposlene, preporučuju da se nađe način da se ublaže i dodatni troškovi porodica. Kao dobri primjeri iz dosadašnje prakse navode Mađarsku, koja  je obezbijedila informatičku opremu za djecu, ali i Sloveniju koja je uvela smanjenje računa za struju.

Porodice u Francuskoj, tokom pandemije, dobijaju dodatak u iznosu od 150 eura, kao i po 100 eura za svako dijete, a pravo na roditeljsko odsustvo mogli su da koriste za djecu mlađu od 16 godina.

Od marta mjeseca  do kraja epidemije COVID-a u Mađarskoj će se automatski produžavati sva prava na pomoć za njegu djece. Roditelji u toj zemlji, koji su trenutno zbog zatvaranja nekih djelatnosti ostali bez posla, mogu da apliciraju za razne servise podrške porodicama. Oni koji su usljed pandemije ostali bez posla i prihoda mogu ostvariti i pravo na kredite. Pored toga što je obezbijeđena IT  oprema za školsku djecu, tokom ove godine je u Mađarskoj besplatna i ishrana u školama i vrtićima.

Porodice u Italiji su imale pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 400 do 800 eura, a ukoliko ne žele da koriste pravo na roditeljsko odustvo sa posla mogu dobiti bonus za čuvanje djece – do 600 eura za plaćanje usluga čuvanja djece.

Njemačka je u doba pandemije za svako dijete isplatila jednokratnu pomoć od 300 eura, a samohranim roditeljima isplaćivao se dvostruki iznos. Island je isplaćivao do 250 eura, a Slovenija do 200 eura po djetetu.

“Ovim istraživanjem utvrđeno je da su neke zemlje, poput Francuske, Luksemburga, Slovenije, Njemačke i Islanda, već uzele u obzir broj djece kojima će pružiti novčanu podršku. U Njemačkoj i na Islandu obezbijeđena je jednokratna pomoć za svako dijete u porodici. Španija je, zbog krize COVID-19, napravila korak naprijed u socijalnoj politici i odobrila minimalni životni dohotak. Na taj način, španske vlasti su osigurale svim građanima minimalni prihod dovoljan za dostojanstven život”, navodi se u istraživanju Evropske konfederacije.

Kako se ocjenjuje, ostale mjere usmjerene direktno na porodice, poput produženja svih prava na izdržavanje djece u Mađarskoj i privremeno produženje porodiljskog odsustva u Rumuniji, bile su korisne za rješavanje nekih porodična pitanja u tim zemljama.

Subvencije zarada, koje su obezbijeđene u svim zemljama, ublažile su loše uticaje COVID-a i na život velikih porodica, ali iz ELFAC-a poručuju da vlade i u narednom periodu moraju prepoznati značajnu ulogu koju velike porodice imaju u obnovi generacija jedne zemlje.

Evropska konfederacija velikih porodica trenutno okuplja više od 60 miliona građana, odnosno devet miliona porodica sa troje ili više djece.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply