Kako da masirate bebu i ublažite njenu uznemirenost

Masaža bebama može pomoći na više načina, od toga da im ublaži uznemirenost od grčića u prvim danima i mjesecima, do one koju izaziva rast zubića. Roditelji bebe mogu da počnu da masiraju odmah nakon rođenja, a kako da to rade pokazala im je IAIM instruktorka, Dragana Rašović na 6. info danu Stiže nam beba.

Zašto je važno da osoba koja nam pokazuje masažu bebe ima sertifikat IAIM? Šta to ustvari znači?

Rašović: IAIM je obuka roditelja za masažu. Riječ je o masaži staroj više od 40 godina, koja je trenutno rasprostranjena u više od 70 zemalja. Sertifikovani instruktor za masažu beba izvodi pokrete na lutki i obučava roditelje kako kući da pravilno masiraju svoju bebu. Roditelji obično poslije kupanja bebe izvode taj ritual, ali često ne znaju kako to pravilno da rade. Zato moraju naučiti pravu tehniku.

Da li to mogu da rade već od prvih dana kada novorođenče stigne kući ili treba da prođe određeni vremenski period?

Rašović: Sa IAIM programom se može početi od prvog dana po rođenju ili, kako mi to volimo da kažemo, otkada su roditelji i beba spremni da komuniciraju. Program je namijenjen djeci koja su rođena u terminu, kao i za prijevremeno rođenu i djecu sa posebnim potrebama do sedme godine. Radi se sa bebama od 0 do 12 mjeseci, a roditelji mogu koristiti isti program i kod djece starijeg uzrasta. Posebno je djelotvorno u školskom uzrastu, kada se javljaju bolovi rasta. Nema određenog uzrasta, niti postoje kontraindikacije. Jedino se mora izbjeći masiranje stomaka dok ne otpadne pupčanik, kao i mjesta gdje je primljena vakcina. Iako su studije pokazale da ne postoje kontraindikacije, naša preporuka je da se izbjegava ta regija. Za stariju djecu je isti princip masaže, sve su to pokreti koji se ponavljaju. Iz iskustva koje sam prošla kao dječiji fizioterapeut mogu reći da su zdravstveni radnici u Beogradu i Zagrebu obučeni još na neonatologiji za IAIM program i bebama u inkubatoru sprovode ovu masažu. To dovoljno govori o bezbjednosti ove tehnike. 

Kako da se beba masira, a da bi joj pomogli ako je muče grčevi?

Rašović: Prije početka masaže moramo pratiti stanje budnosti, da nam je beba raspoložena i spremna za to. To ćemo znati ako pratimo bebine signale. Ukoliko beba plače i ima oštre, brze pokrete ekstremiteta znači da nije raspoložena u tom trenutku. Onda probamo kasnije. Prostorija mora biti dobro zagrijana, na oko 27 stepeni, jer ćemo skinuti bebinu odjeću. Naša preporuka je da za masažu treba koristiti organska ili prirodna ulja, hladno cijeđena. Dok masiramo stomačić možemo skinuti i pelenu. Uzimamo ulje, nikada ga ne stavljamo direktno na kožu bebe, nego na naše ruke, da bismo ga zagrijali. I kada beba ima mjesec dana, na Istoku jako poštuju volju beba. Uvijek pitamo bebu da li želi da se masira, vidjećete vremenom da će vam ona dati signal da li želi ili ne. Posebno u mlađem uzrastu, bebe znaju samo onoliko koliko ih roditelji nauče. Ovo nije obična masaža stomaka, nego je to rutina kod problema sa grčevima, gasovima i zatvorom. Mame čije bebe imaju problem sa tim, ponavljaju to dva do tri  puta na dan u toku minimum dvije nedjelje. Prvo se radi pokret vodenica A – idemo od rebarnog luka, rukom prema nogama. Naizmjenično to radimo jednom pa drugom rukom, po šest puta – ukupno 12 pokreta od rebarnog luka, preko cijelog stomačića do nogu. Bebe ne trpe blag pritisak, pa roditeljima savjetujemo tehniku kako da procijene koliki treba da bude, tako što će staviti ruke preko svojih očiju i pritiskati do osjećaja nelagodnosti. Nastavljamo tako što uzimamo bebine nogice, savijemo koljena na stomaku, držimo šest sekundi i spustimo. Ako krenu da se bune ne prekidamo, nego pokušavamo da nastavimo. Naravno da će u početku biti negodovanja, beba teško prihvata sve što je novo, treba joj vremena da ona shvati da je to za njeno dobro. Nastavljamo da radimo to tri puta. Sljedeći je opuštajući dodir, postavimo ruku horizontalno na stomačić i ljuljuškamo. Tada roditelj može i da pjeva ili priča sa bebom kako bi je opustili. Sljedeći pokret je “sunce i mjesec” – jednom rukom iscrtavamo pun krug, a drugom rukom mjesec. Jako je bitno da roditelji znaju da se stomak isključivo masira u smjeru kazaljke na satu. Ovo takođe treba raditi šest krugova. Poslije toga opet ponavljamo savijanje nogu u kuku i koljenu, prislonimo ih na stomačić i držimo šest sekundi. Opustimo i ponovimo još dva puta. Zatim slijedi opuštajući pokret, kako bismo bebi olakšali.

Šta masaža podstiče kod bebe, u čemu joj najviše pomaže?

Rašović: Ovaj program ne pomaže samo bebama, nego i roditeljima. Na mojim časovima jako puno i detaljno pričam o tome na koji način utiče. Benefiti za bebu su brojni – pospješuje se rad svih velikih sistema u bebinom organizmu, kao što su sistem za varenje, limfni, imuni i respiratorni. Masaža opušta mišiće i pomaže njihovoj elastičnosti, a posebno kod djece sa posebnim potrebama smanjuje mišićni tonus. Smanjuje i nivo hormona stresa, koje izlučuju i bebe. Smanjenjem tih hormona, dobijamo povećanje nivoa hormona sreće, pa samim tim ima manje plakanja, bolje budno stanje, samoumirivanje. Jako su bitni i benefiti za roditelje. Nešto na čemu se zasniva ovaj program je bounding između roditelja i bebe. Jako je dobar i kod majki jer poboljšava laktaciju, kada mame rade masažu. Pokazalo se dobro i kod smanjenja stepena pojave postporođajne depresije. Još nešto je jako dobro u ovom programu, jer za razliku od naših Crnogoraca koji manje vole da se uključuju, na Istoku je veoma izraženo da očevi to rade. Ovo je odlična mogućnost da oni stvore vezu sa bebom.

Kako masažom olakšati bebi tegobe usljed rasta zubića?

Rašović: Česte su nelagodnosti kod rasta zubića, a način masaže zavisi i od uzrasta bebe. Na primjer kod mlađih se masira onaj dio tijela koji je tog dana problematičan, jer bi nam za cijelo tijelo trebalo dosta vremena. Ako je manja beba radimo sa palčevima, pokret se zove otvorena knjiga. Idemo u tri nivoa, od sredine čela, pa u strane. Posljednji nivo je iznad obrva. Počinjemo sa tri ponavljanja, a vremenom kako beba to prihvati radimo i do deset puta. To je prvi pokret, drugi je opuštene oči – od korijena nosa, preko obrvica, sve do kraja obrva. Isto radimo tri puta za početak. Zatim je pokret od korijena nosa, pa preko nosića, do ispod jagodičnih kostiju. Ne prekidamo pokret kada dođemo do kraja. Sljedeći je pokret opuštene gornje usnice. Idemo od sredine gornje usnice ivicom sve do kraja, a zatim od sredine dođe usne. Slijedi pokret opuštajuća vilica, gdje sa obje strane na obrazima iscrtavamo krug. Posljednji pokret je od uha, preko vrata do brade. Kada završimo masažu uvijek kažemo bebi hvala.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply