Poslodavci nakon prijava produžili ugovore

Inspekcija rada u toku ove godine dobila je desetak prijava od trudnica ili porodilja koje su se, između ostalog, požalile na problem produženja ugovora o radu na određeno vrijeme u toku trudnoće i neredovne plate.

Iz Inspekcije su objasnili da su na ovaj način postupali kada je zaposlena blagovremeno dostavila dokaz o nastalim okolnostima i ukoliko je još zatečena na radu.

Oni su zatražili od poslodavaca da se zaposlenima produži ugovor u toku trudnoće ili omogući korišćenje prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo do isteka korišćenja prava, što je rezultiralo zaključivanjem aneksa ugovora o radu.

“U slučajevima kad je već prestao radni odnos, Inspekcija nije mogla djelovati, jer ta osoba više nema status zaposlenog, pa su upućene na zaštitu pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i nadležni sud”, objasnili su oni za Pobjedu.

Pritužbe

Dodaju da su se trudnice ili porodilje, takođe, žalile na neredovnu isplatu naknada zarada za vrijeme privremene spriječenosti za rad na osnovu održavanja trudnoće, plaćenog, odnosno roditeljskog odsustva…

“U slučajevima neredovne isplate naknada zarada zaposlenim koji koriste odsustva po navedenom osnovu, naloženo je ažuriranje isplate naknada zarada i to na tekući račun zaposlenog, uz dostavljanje obračuna zarada”, rekli su iz Inspekcije rada.

Otkaz po isteku porodiljskog

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore od početka epidemije korona virusa prijavilo se 587 porodilja, rečeno je nedavno Pobjedi iz ZZZCG.

Ne zna se koliko je tačno od tih žena ostalo bez posla zbog čega će, između ostalog, Centar za ženska prava detaljnije istražiti te slučajeve.

“Na početku epidemije 16. marta ove godine imali smo 20.541 nezaposlenu ženu, dok ih je u novembru bilo 27.445, što je 6.904 više. Za detaljnije podatke je potrebno istraživanje koje ćemo realizovati tokom prvih mjeseci 2021. godine”, kazala je direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

U praksi se dešava da pojedini poslodavci izigravaju Zakon o radu na način što ne otpuštaju trudnice, ali to učine na određeni način kada se one nakon porodiljskog vrate na posao – proglase ih tehnološkim viškom ili dokažu da im više nijesu potrebne. Izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović navela je da je posljednjim izmjenama Zakona o radu onemogućeno poslodavcima da trudnicama daju otkaze, ali ih ostavljaju bez posla kada se vrate.

“Kada su nakon porodiljskog ostajale bez posla bilo je slučajeva da su žene tužile poslodavce i onda su ih vratili na radno mjesto. Ali je mali broj žena koji dođe do toga”, rekla je Mihailović, dodajući da je ovo problem koji se ne zaustavlja.

Spriječili da im se povrijede prava

Iz Inspekcije rada kažu da su elektronskim i telefonskim putem odgovarali i davali uputstva o primjeni određenih radno-pravnih instituta, kako poslodavcima, tako i zaposlenim, među kojima su trudnice ili porodilje.

“Na taj način smo preduprijedili uskraćivanje prava trudnicama, porodiljama i roditeljima na roditeljsko odsustvo, a isto tako smo doprinijeli razrješenju nedoumica u vezi sa korišćenjem tih prava”, istakli su oni.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply