Najčešći mitovi o inhalacijama

PIŠE: Goran Marković, dječiji pulmolog, Ordinacija Doktorica Mica

Postoji mit da se djeca “navikavaju na inhalacije”…I danas se teško borimo protiv te predrasude

Jesu li inhalacije štetne?

Ne. Dijete se inhalira da bi dobilo lijek za olakšanje tegoba kao što su gušenje, otežano disanje, kašalj, zviždanje u grudima. Lijek unijet u organizam u vidu inhalacije djeluje tačno na mjestu na kome je potreban i u znatno manjoj dozi nego da je uzet u obliku sirupa.

Može li dijete da se “navuče” na inhalacije?

Kao što popijete tabletu kad imate glavobolju, tako i dijete inhalirate kad ima bronhitis ili napad astme. Bolest je, znači, uzrok, a inhalacija posljedica, nikako obrnuto. Može se čuti: “ako dijete jednom inhaliraš, gotovo je – inhaliraće se do kraja života”. To zavisi od sklonosti djeteta da ispolji bronhoopstrukciju. Koliko dugo i koliko često će neko morati da se inhalira određuju brojni faktori: geni, alergije, fizička aktivnost, pa čak i plač i smijeh. Dakle, na inhalacije se ne možemo navući, nego nam jesu ili nijesu potrebne.

Može li bez inhalacija, ima li neka zamjena?

Može. Pojedine vrste ljekova kojima se inhaliramo su pakovane i u spreju. To su tzv. pumpice. Ako procijenimo da je dijete zrelo za saradnju (a to je najčešće nakon šeste godine), pokušamo da ga obučimo za ovaj način primjene. Potrebna je, naime, koordinacija pokreta pritiska na sprej i udisanja lijeka. Mlađe dijete lijek iz spreja dobija kroz plastičnu komoru, čija se maska prisloni uz nos i usta djeteta, a u drugi kraj komore se stavi pumpica i pritisne onoliko puta koliko je propisano. U ovom slučaju dijete ne mora da sarađuje, već spontano diše.

Je li bolji inhalator ili pumpica?

Najvažnije je da dijete dobije lijek. I jedan i drugi način primjene je bezbjedan, a prednost će dati sami roditelji. Ako dijete “plače čim vidi inhalator” i “ne da da se inhalira” opredijeliće se za sprej i komoru, dok drugi maju utisak da pomaže samo inhalator.

Kako to “mora da se inhalira da se ne bi inhaliralo”?

Dijete dođe kod pulmologa zato što se često inhalira, a onda izađe iz ordinacije sa prijedlogom da se inhalira svakog dana naredna tri mjeseca. To zbunjuje roditelje. Radi se, naime, o inhalacijama različitom vrstom lijeka. Da ne bi imalo napade gušenja i kašlja i samim tim moralo da se inhalira ljekovima koji šire disajne puteve (bronhodilatatori), biće mu propisane višednevne inhalacije kortikosteroidima koji “gase požar”, smiruju zapaljenje u disajnim putevima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply