Za prevoz đaka stiže 30 novih autobusa

Crnogorski obrazovni sistem biće bogatiji za 30 novih školskih autobusa, odnosno kombi-vozila, za čiju nabavku je danas potpisan ugovor vrijedan 1,7 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, ugovor je potpisali predstavnici Uprave za imovinu i Konzorcijuma S leasing, Feel Motors, Ben-Kov i Osmanagić CO, a vozila će biti isporučena najkasnije za 110 dana.

Šehović je izrazio zadovoljstvo što će obrazovni sistem biti bogatiji za 30 novih kombi-vozila, što predstavlja trećinu ukupnog voznog parka kojim škole raspolažu. Istakao je da, iako organizacija prevoza učenika nije nadležnost Ministarstva prosvjete, ono nije ostalo nijemo na potrebe rješavanja otvorenih pitanja prevoza učenika iz pojedinih ruralnih područja, već su  uloženi napori da se nabave nova vozila. 

“Koliko je važna ova investicija govori i podatak da oko 7.500 učenika i studenata i nastavnika koristi usluge prevoza i da je ovo prvi organizovan način nabavke školskih vozila u ovom obimu posljednjih decenija”, rekao je Šehović.  

On je pojasnio da se prevoz učenika i studenata organizuje na tri načina: linijskim prevozom koji prema važećoj zakonskoj regulativi uređuje opština, a Ministarstvo participira u troškovima karte. Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom, pri čemu Ministarstvo prosvjete, takođe, participira u troškovima prevoza učenika. Međutim, u pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su zaključeni posebni ugovori, prevoz učenika se rješava putem stotinak vozila kojima škole raspolažu. 

“Ovom nabavkom, biće zamijenjena trećina voznog parka obrazovnog sistema, bezbjednost djece biće podignuta na veći nivo, a troškovi za održavanje vozila biće racionalniji. Kako je rekao ministar, ovom investicijom Vlada je na još jednom konkretnom primjeru pokazala da joj je obrazovanje bilo apsolutni prioritet jer se nikada nije toliko ulagalo u ovu oblast kao u posljednje četiri godine i izrazio uvjerenje da će tako ostati i u narednom period”, saopštili su iz Ministarstva.

Ugovor su potpisali direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović i predstavnik Konzorcijuma, Damir Osmanagić.

Kako je obavijestio Šaranović, na javni konkurs su pristigle dvije ponude, od kojih je jedna bila ispravna, a to je zajednička ponuda ovog konzorcijuma. On je rekao da je za prvu godinu trajanja lizinga obezbijeđeno 500.000 eura za ovaj postupak i dodao da će Uprava za imovinu ispratiti realizaciju ugovora. 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply