Otkaz za učiteljicu koja je pozivala đake na moleban

Učiteljica Rada Višnjić, koja je 4. oktobra pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila je otkaz, nakon postupka utvrđivanja odgovornosti koji je pokrenut shodno Zakonu o radu, saopštila je danas direktorka barske OŠ Jugoslavija Biljana Vukmanović.

Kako je navela, postupak je pokrenut odmah nakon saznanja da je Višnjić pozivala đake na moleban na vajber grupi odjeljenja V-2.

“Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu br. 0204/7-201, od 11. novembra 2020. godine, čiji je subjekat nadzora bila OŠ Jugoslavija, odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor koju je uputila Višnjić. Tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a potom su u daljem postupanju utvrđene činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Rada Višnjić načinila težu povredu radne obaveze iz člana 37, stav 1, tačka 3 Opšteg kolektivnog ugovora, pa joj se primjenom člana 146, stav 2, tačka 3 Zakona o radu i primjenom člana 111, stav 1, tačka 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju u vezi stava 3 člana 148, člana 150 Zakona o radu izriče mjera prestanak radnog odnosa”, saopštila je Vukmanović, ističući da je na izricanje mjere, takođe shodno zakonskim odredbama, uticalo prethodno ponašanje zaposlene i ranije izrečena mjera.

Vukmanović je kazala da je, kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove, u obavezi da poštuje zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika.

“Shodno članu 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole. Član 2 istog Zakona propisuje da obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem, a nikako da se djeci, kao individuama, protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska”, saopšteno je iz OŠ Jugoslavija.

Vukmanović navodi da je Višnjić u proteklom periodu u medijima plasirana brojne neistinite informacije i neutemeljene izjave u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja ličnog ugleda i kredibiliteta nje kao direktorke.

“Djeca su naša svijetla tačka i uvijek razlog da idemo dalje. Zato svi mi, koji radimo u prosvjeti, osim što ih obrazujemo, imamo još jednu, mnogo važniju ulogu: da ih zaštitimo od svake zloupotrebe i pošaljemo im jasnu poruku: da smo tu zbog njih i za njih. Nemamo pravo da ih zbunjujemo, ubjeđujemo, niti prilagođavamo našim uvjerenjima. U OŠ „Jugoslavija“ radi izuzetno vrijedan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju misiju prosvjetnog radnika. Iza ogromnog rada ovih nastavnika su brojni uspjesi i priznanja. Stoga, neću dozvoliti da ime škole u široj javnosti bude prepoznato po pojedincu za koga se vežu nemila dešavanja već ću, kao i do sad, nastojati da u prvi plan u svakom trenutku dospiju svi oni napori, rezultati, ideje i kvalitet koji su u našoj školi prepoznati, a iza kojih stoji veliki trud”, navodi se, između ostalog, u saopštenju direktorke OŠ Jugoslavija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply