Lažno prikuplja novac za liječenje djeteta, već kažnjavana u Srbiji

Osoba koja se crnogorskim medijima predstavila kao Nataša Janković iz Budve i molila da se objavi apel za pomoć u liječenju njenog bolesnog sina Filipa, zloupotrebljava medicinsku dokumentaciju i u Srbiji je već više puta prijavljivana i kažnjavana zbog ovog djela.

Kako je RTV Cetinje potvrđeno sa Univerzitetske dječje klinike u Beogradu, riječ je o Verici Janković, koja je na ovaj način do sada u Srbiji iznudila veliku svotu novca i više puta prijavljivana je nadležnim organima.

Nataša Janković obratila se prije nekoliko dana medijima u Crnoj Gori, između ostalih i RTV Cetinju, tvrdeći da je njen sin Filip teško bolestan, te da mu za liječenje od leukemije treba 800 eura. Pojedini mediji objavili su njen apel za pomoć i žiro račun na koji građani mogu uplatiti novac.

Kada je novinarka RTV Cetinje Natašu Janković pitala da pošalje medicinsku dokumentaciju svog bolesnog sina, najprije je rekla da je u bolnici i da je dijete na aparatima, da bi na konstataciju da “sigurno ima medicinsku dokumentaciju, pogotovo ako je situacija takva da je dijete u bolnici”, poslala dokumentaciju na ime Filip Ivanović. Na pitanje da li se dijete preziva Ivanović, s obzirom na to da se ona preziva Janković, odgovorila je da se dječak preziva Ivanović – Janković.

Kako je kompletna situacija bila izuzetno sumnjiva, jer je riječ o  ni koja je danima bukvalno uznemiravala redakciju RTV Cetinja, porukama tipa “hoćete li se javiti ili ne” i “hoćete li pomoći ili ne”, novinarka RTV Cetinje obratila se nadležnim institucijama u Srbiji u cilju provjere njenih tvrdnji. Poslali su im medicinsku dokumentaciju na osnovu koje Janković traži pomoć.

Iz Dječje univerzitetske klinike u Beogradu, za koju je Janković tvrdila da se u njoj dijete nalazi na liječenju, stigao je odgovor da je riječ o zloupotrebi.

“Hvala što ste nam se obratili prije nego što ova osoba zloupotrijebi ime naše Klinike. Na žalost, u pravu ste da se ovdje radi o osobi koja već godinama obmanjuje javnost i do sada je iznudila pozamašnu novčanu svotu. Ta gospođa se zove Verica Janković, mada često daje lažna imena i prezimena. Jedino što je istinito u cijeloj toj priči je da je njen sin (Filip Ivanović) imao urođenu srčanu manu, koja je u prvoj godini života kompletno hirurški riješena, i to dijete više nema nikakve tegobe niti mu je potrebna bilo kakva kardiološka terapija ili nova operacija ikada više u životu.

“Ova gospođa je bombardovala naše medije sa pričom da je njemu potrebna transplantacija srca u inostranstvu, pa čak i sa izmišljenom pričom kako je ona svojoj ćerki donirala bubreg. Prije nekoliko mjeseci je objavila čak i priču kako je hospitalizovana na našoj klinici, pa su ljudi donosili kod nas razne stvari da bi joj pomogli (kolica i slično). Mi smo o ovome u više navrata obavještavali nadležne policijske i inspekcijske službe, ali očito da nisu mogli da je zaustave. Nadam se da shvatate o kakvom problemu se ovdje radi, i da ćete blagovremeno obavijestiti nadležne institucije i građane Crne Gore da ne nasijedaju na njene izmišljene price”, stoji u odgovoru koji je potpisao prof. dr Vojislav Parezanović, pedijatar-kardiolog i direktor Pedijatrije pomenute klinike.

Nakon što je novinarka RTV Cetinje prilikom jučerašnjeg razgovora, Nataši Janković zatražila kopiju lične karte, sumnjajući da se uz sve i lažno predstavlja, više se nije javljala.

Prema pisanju pojedinih medija u Srbiji, riječ je o osobi koja se već nekoliko puta lažno predstavljala, negdje kao Nataša, negdje kao Ana Marija Janković i tražila pomoć za liječenje sina Filipa. Tvrdila je i da je kćerki donirala bubreg, a na nekim portalima je u apelu za pomoć isticala da ima osmoro djece.

S obzirom na to da je u Srbiji, kako je potvrđeno, više puta prijavljivana i kažnjavana, očigledno je “biznis” preselila u Crnu Goru.

Ovim putem upozoravamo građane da ne nasijedaju na priču dotične osobe, a slučaj će RTV Cetinje prijaviti nadležnim organima u nadi da će ovo biti posljednji put da tako besramno zloupotrebljava dijete i solidarnost građana kada je riječ o ovakvim slučajevima. Nadamo se i da će ovaj sramni postupak epilog dobiti na sudu.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply