Kriminalizovati prinudu djece da prave seksualne snimke

Prinudu djece da prave svoje seksualne fotografije ili video snimke treba kriminalizovati. Najmlađi imaju malo znanja o rizicima kojima se izlažu, pa mogu lako upasti u zamku online seksualnih prestupnika koji traže od svojih žrtava da postavljaju još slika, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Povodom Evropskog dana zaštite djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, koji se obilježava danas, u Savjetu Evrope smatraju da opasnost od ove pojave raste. Ovogodišnja tema je “Sprečavanje rizičnog ponašanja djece: Fotografije ili video snimci seksualne prirode koje dijete samo generiše”.

“Sve više ljudi snima selfije, uključujući djecu i tinejdžere. Nažalost, postoji i mračna strana tog trenda, a to je dijeljenje slika i video snimaka seksualne prirode. Prema podacima Europola većina slika zlostavljanja djece koje danas kruže internetom prvo su stvorila djeca, ne pomišljajući da bi ove fotografije mogle jednog dana da izmaknu njihovoj kontroli”, navodi Pejčinović Burić.

Djeca, prema njenim riječima, imaju malo znanja o rizicima kojima se izlažu.

“Jednom kada se fotografija ili video objave online oni teško mogu da se izbrišu sa interneta. Djeca mogu lako upasti u zamku online seksualnih prestupnika koji traže od svojih žrtava da postavljaju još slika ili video zapisa”, upozorila je Pejčinović Burić.

Zaključavanja vezana za COVID-19, kako je dodala, povećavaju rizik zato što djeca teže da se više igraju i četuju online.

To daje, prema riječima Pejčinović Burić, više prilika online prestupnicima za takozvani phishing putem e-maila (pokušaj krađe podataka korisnika interneta putem falsifikovane web stranice) ili neželjeni kontakt na društvenim mrežama.

“Pored toga, ograničenja putovanja premjestila su mnogo više seksualnog nasilja nad djecom u online sferu”, rekla je Pejčinović Burić.

Stvar je, prema njenim riječima, kompleksna i osjetljiva.

“Bez sumnje, prinuda djece da prave svoje seksualne fotografije ili video snimke treba biti kriminalizovana. Kada se radi o djeci i tinejdžerima koji dijele sopstvene fotografije u privatne svrhe treba izbjeći krivično gonjenje”, smatra Pejčinović Burić.

Umjesto krivičnog gonjenja, kako je dodala, trebalo bi da dobiju pomoć od specijalizovanih agencija.

“Posebno jer se u mnogim slučajevima mogu smatrati žrtvama manipulacije ili prinude, a trebalo bi im pomoći kroz specijalizovane državne servise i nevladine organizacije”, istakla je Pejčinović Burić.

Opasnost je, smatra, stvarna i treba biti otklonjena.

“Lanzarot komitet radi na sveobuhvatnim preporukama za rješavanje kompleksnih izazova koji nastaju fotografijama i/ili video snimcima seksualne prirode koje djeca sama stvaraju, a bazirane na monitoringu širom Evrope, doprinosu nevladinih organizacija i same djece”, rekla je Pejčinović Burić. 

Iz Savjeta Evrope su naglasili da djeca sve više istražuju i izražavaju svoju seksualnost putem informacionih i komunikacionih tehnologija, posebno preko društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka.

“To uključuje stvaranje i dijeljenje seksualno sugestivnih ili eksplicitnih slika i/ili video snimaka samih sebe. Međutim, djeca često potcjenjuju rizike povezane sa ovim ponašanjem, pod pritiskom su vršnjaka da dijele takve slike i/ili video zapise ili su u iskušenju da se upuste u rizično ponašanje”, navedeno je u saopštenju.

Neophodno je, kako su ocijenili, razviti sveobuhvatne programe prevencije kako bi se izbjeglo takvo ponašanje, jer, upozoravaju, eksplicitne slike i/ili video zapisi mogu završiti na internetu i dovesti do toga da djeca budu meta seksualne prinude i/ili iznude.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply