Tužba protiv Ministarstva zbog neorganizovanja prevoza za romsku djecu

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca” podnijela je tužbu protiv Ministarstva prosvjete zbog, kako su naveli, neorganizovanja školskog prevoza za učenike romske i egipćanske zajednice od prvog do petog razreda, koji su upisani u škole na teritoriji Podgorice – Oktoih, 21.maj, “Savo Pejanović”, “Marko Miljanov” i “Vuk Karadžić”.

“Od početka školske 2020/21. godine Ministarstvo prosvjete nije uspostavilo nikakvo rješenje koje bi omogućilo romskoj i egipćanskoj djeci da pohađaju nastavu u teritorijalno daljim školama. Dodatno za novi sistem nastave, odnosno online nastavu, nije izvršeno ispitivanje terena u pogledu stepena spremnosti romskih i egipćanskih porodica da obezbijede osnove digitalizacije potrebne za učenje, a zatim nije izvršeno ni usklađivanje standarda ovih zajednica sa minimumom uslova potrebnih za praćenje online nastave”, navodi se u saopštenju organizacije.

Tvrde da je preko 230 djece zbog neorganizovanog prevoza iz romske i egipćanske zajednice propustilo šest radnih sedmica, a da je sada započeta i sedma sedmica učenjem od kuće.

“Provjere znanja su u toku, a jasno je da bez dolaska u školu uopšte, pomenuta djeca nijesu mogla da usvoje ikakvo znanje, a još manje da prođu kroz proces ocjenjivanja. U pitanju su djeca iz romskih porodica koje su nakon ratnih dešavanaja na Kosovu izbjegla u Crnoj Gori. Ministarstvo prosvjete je ove godine donjelo odluku da u najbližu osnovnu školu ovim porodicama ne omogući upis djece već da ih rasporedi u šest gradskih škola, a da im istovremeno obezbjedi prevoz do škole i nazad. Međutim, djeci nije obezbijeđen školski prevoz iako nijesu upisani u najbližu školu”, ističe se u saopštenju.

Dodaju da su se obraćali Ministarstvu prosvjete sa apelom da se situacija riješi što prije.

“Propuštanjem da uredi režim prevoza romskih učenika do školskih ustanova u izmijenjenim uslovima izazvanim COVID-19 epidemijom i/ili da obezbjedi drugi vid pohađanja nastave, te svojim pasivnim držanjem i nedostatkom komunikacije sa zainteresovanim stranama, uključujući predstavnike romskih udruženja i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstvo prosvjete je dovelo preko 230 učenika/ca iz romske i egipćanske zajednice u neravnopravan i nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike/ce, postupajući suprotno zahtjevima člana 14 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Protokola 12 uz Konvenciju i vršeći diskriminaciju u oblasti vaspitanja, obrazovanja i stručnog osposobljavanja na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, na osnovu kojeg je zabranjen svaki vid diskriminacije načinjen propuštanjem postupanja prema jednom licu, odnosno grupi lica u odnosu na druga lica, kao i isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva nekom licu u odnosu na druga lica, koje se zasniva na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, društvenom ili etničkom porijeklu, vezi sa nekim manjinskim narodom ili manjinskom nacionalnom zajednicom”, zaključuje se u saopštenju organizacija mladih “Koračajte sa nama- Phiren Amenca”.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply