Igranje u zelenilu poboljšava imunitet djece

Nekada davno, naše bake i djedovi su sa svojim roditeljima sređivali bašte, sadili voće, povrće i cvijeće. I mi smo provodili sate igrajući se u pijesku, prljavih ruku i musavog lica. Bili smo nasmijani, srećni, razigrani, ali i zdravi. Sličan ritual igranja uspostavljen je u vrtićima u Finskoj, a evo kakvi su rezultati. Kada su zaposleni u nekim obdaništima u Finskoj napravili travnjake i zasadili šumske biljke poput vrijeska i borovnice, a zatim dozvolili djeci da se staraju o biljkama u žardinjerama, raznovrsnost mikrobioma u crijevima i na koži mališana vrlo brzo je postala zdravija.

U poređenju sa drugom djecom iz gradskih vrtića, koja se igraju na betonskim, popločanim ili šljunkovitim igralištima, mališani iz ozelenjenih obdaništa pokazali su porast broja T ćelija u krvi i drugih značajnih činilaca imunog sistema u roku od 28 dana.

“Takođe smo otkrili da je crijevna flora djece koja se igraju u zelenilu slična onoj koju imaju djeca koja svakodnevno posjećuju šumu,” kaže naučnica Marja Rozlund sa Univerziteta u Helsinkiju.

Prethodna istraživanja pokazala su povezanost ranog izlaganja zelenilu sa dobrim imunitetom, ali nije bilo dokazana uzročno-posljedična veza. Ovaj finski eksperiment je prvi koji je pokazao da direktnim mijenjanjem djetetovog gradskog okruženja može da se mijenja i njegova crijevna flora, a samim tim i njegov imunitet.

Ovo potvrđuje takozvanu biodiverzitetsku hipotezu, koja kaže da je gubitak raznovrsnosti živog svijeta u gradovima barem djelimično odgovoran za skorašnji porast učestalosti bolesti povezanih sa imunim sistemom.

Među djecom koja su se igrala napolju, na zemlji, travi i među drvećem, porast broja mikroba nazvanih gamaproteobakterije dovela je do jače imune odbrane njihove kože, kao i do povećanja koncentracije imunih ćelija u krvi i smanjenja koncentracije interleukina-17A, koji se povezuje sa autoimunim bolestima i alergijama.

“Za djecu bi bilo najbolje ako bi se igrala u baricama i riljala po zemlji,” poručuje ekolog Aki Sinkonen sa Univerziteta u Helsinkiju i dodaje da bi djeca trebalo da borave u prirodi pet puta nedjeljno da bi to popravilo njihov imunitet.

Izvor: Lovesensa

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply