Zatvaraju se škole u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju

Škole u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od ponedjeljka , 9. novembra, biće zatvorene i svi učenici će preći na online nastavu, odnosno sistem učenja na daljinu. Prema važećem sistemu semafora Ministarstva prosvjete, ove mjere ne odnose se na vrtiće.

Sistem učenja na daljinu od početka ove školske godine važio je za učenike od 7. do 9. razreda osnovne škole i od 2. do 4. srednje, dok su ostali razredi imali časove u školama.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da će do kraja ove radne nedjelje, odnosno još preostala dva radna dana, škole raditi po trenutnom režimu.

“Osim toga, radna subota, ukoliko je previđena u školi za 7. novembar, odradiće se takođe po isplaniranom režimu. Nakon toga, za vikend će biti izdato detaljno saopštenje o radu škola, uz napomenu da se očekuje da od ponedjeljka na online sistem rada prelaze škole u Podgorici, Cetinju, Ulcinju i Budvi, ali naravno i svakoj drugoj opštini u kojoj bi za vikend eventualno kumulativna incidencija prešla 800/100 000”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Jedan od roditelja/staratelja, kao i samohrani roditelj djece uzrasta do 11. godina za vrijeme ovog modela nastave na daljinu, imaju pravo da koriste pravo na plaćeno odustvo. To pravo, bez obzira na uzrast djeteta, imaju roditelji djece sa razvojnim smetnjama, ali se ono ne odnosi na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Novim mjerama se zatvaraju i ugostiteljski objekti, a zabranjeno je i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U narednih 14 dana Bar, Berane, Nikšić, Mojkovac, Kotor, Bijelo Polje, Pljevlja i Andrijevica prelaze iz grupe 3 u grupu 2.

Mjere će, kako je saopšteno, trajati najmanje 14 dana.

“Eksponencijalni rast broja novooboljelih koji je stigao kao posljedica nepoštovanja mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, zahtijevao je da Institut za javno zdravlje danas izvrši raniju procjenu vrijednosti stopa kumulativne incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine). Važno je istaći da je ostavljena metodološka mogućnost da se procjena vrši i ranije, posebno kada obolijevanje ukazuje na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, kao što je to trenutno i slučaj u Crnoj Gori”, pojašnjeno je iz IJZ.

Nova procjena će biti izvršena u subotu, 7. novembra, nakon čega će obavijestiti javnost o daljim koracima. 

Ažurirano u 20:54 h

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply