Pazite kome šta šaljete

Pazite šta kome šaljete, Ne ostavljajte broj telefona na Facebook-u, Nemojte da vam šifra bude “sanja123” i da jednu istu koristite za privatni i poslovni mejl, sve profile na društvenim mrežama i elektronsko bankarstvo…

Vjerovatno ste, baš kao i mi, ove priče čuli bezbroj puta. Za neke od njih možda mislite da su stvari koje se podrazumijevaju, neke druge možda zvuče potpuno suludo, dok za jedan broj smatrate da im je jedina svrha stvaranje panike bez razloga.

Ipak, ono što nikada nije suludo, jeste osvrnuti se na njih s vremena na vrijeme, a ukoliko u svom okruženju imate one koji tek otkrivaju svijet interneta, važno je upoznati ih sa sigurnošću u onlajn svijetu i raditi to kao sastavni dio procesa odrastanja, odnosno vaspitanja.

Šifra se ne dijeli ni sa kim

Za većinu stvari, poput otvaranja mejla ili profila na društvenim mrežama, biće vam potrebna baš ona – njeno kraljevsko visočanstvo – šifra.

Potrudite se da šifra bude nešto što ćete lako zapamtiti, ali ne i toliko jednostavna da je u samo nekoliko pokušaja svi mogu otkriti (mislimo na one standardne kombinacije: ime+123, ime+datum rođenja, brojevi od 1-8 i slično).

Neka vasa šifra bude kombinacija malih i velikih slova, brojeva i znakova i nikad ne koristite identičnu šifru za sve namjene. 

Ukoliko imate mnoštvo naloga na internetu i teško vam je da zapamtite sve šifre, možete iskoristiti neki od specijalizovanih servisa koji rade upravo to – pamte šifre umjesto vas.

Oni funkcionišu tako što na telefonu i/ili računaru aktivirate aplikaciju koja će pamtiti sve vaše pristupne podatke i, kada želite da pristupite određenom mejlu, društvenoj mreži ili aplikaciji, servis će automatski prepoznati koji su tačni pristupni podaci i omogućiti vam pristup.

Lični podaci

Šifra je nešto što ne treba ni sa kim da dijelite, baš kao što na internetu ne treba da ostavljate ni lične podatke poput broja telefona i adrese stanovanja, da ne govorimo tek o podacima sa identifikacionih dokumenata koji nerijetko mogu biti traženi na društvenim mrežama, kako bi osvojili neku primamljivu nagradu.

U najvećem broju slučajeva, ovdje se radi o lažnim stranicama koje se predstavljaju kao određena kompanija i organizuju, podjednako lažnu, nagradnu igru, a od vas traže da im u privatnoj konverzaciji dostavite lične podatke koji uključuju i fotografiju lične karte ili pasoša, koji dalje mogu biti zloupotrebljeni. Naravno, isto važi i za dokumenta na kojima se vidi vaš potpis ili fotografije platnih kartica koje ni u kojem slučaju ne treba dijeliti sa drugima na ovaj način.

Takođe, ono na šta je važno da obratiti pažnju, jeste i odabir sigurne internet konekcije, pa tako, ukoliko niste kući, te vam Wi-Fi nije dostupan ili ste upravo potrošili sve gigabajte za ovaj mjesec i nemate mogućnost dokupa novih, predlažemo da se ipak strpite sa korišćenjem interneta i izbjegnete konekciju na nekoj od javno dostupnih mreža, jer ovdje potencijalno prijeti opasnost od krađe podataka.

Privatne konverzacije

Ono što je sigurno jeste da nam stopostotnu privatnost niko ne može garantovati, jer, i pod uslovom da primijenimo sve preporuke koje se tiču privatnosti na internetu, samo jedan screenshot naše konverzacije je potreban da to druga strana nekome pokaže ili, još gore, javno podijeli onlajn.

Zbog toga, osim što treba da pazimo koji sadržaj dijelimo, te koje podatke ostavljamo na internetu, moramo voditi računa i o tome sa kim i šta komuniciramo, jer sigurno ne biste voljeli da neko objelodani vaš nagli izliv emocija ili hejtovanje prijatelja, kolega ili šefa.

Kada govorimo o društvenim mrežama i privatnosti, jedna od odličnih stvari je ta što u podešavanjima možete odabrati kome će biti vidljiv sadržaj koji objavljujete na Facebook-u ili Instagramu, ko može vidjeti listu prijatelja i, na kraju krajeva, ko vam uopšte može poslati zahtjev za prijateljstvo – da li svi ili samo prijatelji onih koji su vaši prijatelji na FB.

Ipak, ono što nikako nije preporučljivo dijeliti na profilima na bilo kojoj društvenoj mreži, jesu neke od stvari koje upravo najčešće tamo možete vidjeti – fotografije avio karata ili karata za koncert koji nestrpljivo čekate, jer na ovaj način unaprijed komunicirate vaše kretanje.

Trag u oflajn svijetu je lako izbrisati, dok sa onim u onlajn svijetu to ide malo teže, ali znate i sami kako kažu: Bolje spriječiti, nego liječiti.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije DoMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima.

Izvor: DoMen

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply