U oktobru porodili 27 COVID pozitivnih trudnica

U COVID porodilištu bolnice Codra u Podgorici od marta je obavljeno ukupno 58 porođaja, a samo u oktobru porođeno je 27 trudnica pozitivnih na koronavirus. Do sada u Crnoj Gori nije rođena nijedna COVID pozitivna beba, a nisu imali ni slučaj da je nekoj bebi prenijeta infekcija ni tokom boravka u bolnici. Uprkos preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, majke koje su porode u Codri tokom boravka tamo nijesu u mogućnosti da doje svoje bebe.

Ginekolog dr Nikola Stanišić iz bolnice Codra kazao je za Boje jutra TV Vijesti da je klinička slika većine zaraženih trudnica bila laka, a da su duže liječenje zbog teških simptoma imale samo tri – četiri porodilje.

„Od marta mjeseca imali smo ukupno 58 porođaja COVID pozitivnih trudnica. U aprilu je bio jedan porođaj, u julu sedam, avgustu 8, septembru 12, dok je samo ovog mjeseca bilo 27 porođaja. Sreća je što njihova klinička slika nije bila intenzivna i oporavak je išao jako dobro“, rekao je Stanišić.

Zbog  bolesti koja može ugroziti pluća, zaražene trudnice pripadaju rizičnijoj grupi, ali prema njegovim riječima, razlika prilikom porođaja je prvenstveno u pripremi ekipe zadužene za porođaj .

Sve bebe koje su rodile COVID pozitivne majke testirane su po dva puta i testovi su, kaže Stanišić, bili negativni.

„Kao i prilikom svakog porođaja, i u ovakvim koji su dodatno rizični, može doći do komplikacija. Pošto je ovo novi virus još nemamo dovoljno podataka u kojem je periodu trudnoće najopasniji, ali nam iskustvo ipak govori da je to početak“, istakao je Stanišić.

Kao najteži slučaj iz COVID porodilišta naveo je porođaj zaražene trudnice u 27 nedjelji trudnoće. Uz tešku kliničku sliku, krenuo je i porođaj, a beba je u 27 nedjelji, poslije par dana, preminula. Majka je, kako je ispričao Stanišić, izašla iz bolnice potpuno oporavljena nakon 15 dana.

„Nismo imali ni slučaj da se beba zarazila od majke nakon rođenja dok su boravile kod nas. Postoje instrukcije SZO da se ove bebe mogu dojiti, ali mi prva tri dana dok su žene u porodilištu ne dajemo bebe na podoj“, rekao je Stanišić.

Oporavak nakon porođaja isti je, dodaje on, kao i inače, osim što COVID pozitivne porodilje prati ekipa ljekara ostalih specijalnosti.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply