U Evropi se sve zatvara osim škola

Foto: Reuters

Evropske zemlje ovih dana ulaze u nova zatvaranja zbog korone pa se zabranjuje rad kafića, restorana, pozorišta, teretana ali ne i škola i dnevnih centara za mlađu djecu, iako su upravo oni bili među prvim zatvorenim objektima u proljećnom talasu.  

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel su saopštili da će škole biti izuzete od restrikcija na nacionalnom nivou koje počinju da se primjenjuju, a Irska je uradila isto.

Donosioci odluka su preduzeli dodatne mjere predostrožnosti kako bi smanjili rizik prenošenja korone u školama uvodeći obavezu nošenja maski među djecom i nastavnicima, češće provjetravanja učionica i korištenje školskog dvorišta u različitim terminima za vrijeme odmora.

Irski premijer Majkl Martin, kazao je da njegova zemlja ne smije više da odlaže uvođenje restrktivnih mjera iako to dugoročno loše utiče na ekonomiju, ali da je, s druge strane, zadržavanje škola otvorenim od vitalnog značaja za zemlju.

 “Ne možemo i nećemo dozvoliti da budućnost naše djece i mladih ljudi bude još jedna žrtva ove bolesti. Njima je neophodno obrazovanje”, kazao je on.

Širom svijeta postoji sve veća zabrinutost da pandemija nanosi trajnu štetu akademskom i emocionalnom razvoju cijele generacije djece.

Ranije ovog mjeseca, njemački ministri kulture odgovorni za koordinaciju obrazovne politike, naglasili su važnost prava djece na obrazovanje i objasnili da se ono najbolje može sprovoditi među vršnjacima u učionicama.

“Ovo mora imati najveći prioritet kada se donose odluke o uvođenju restruktivnih mjera koje se moraju uvoditi”, kazao je jedan od minstara. 

Merkel je podsjetila da je još jedan razlog zašto škole treba da ostanu otvorene to što je nihovo i zatvaranje dnevnih centara u martu i aprilu imalo dramatične socijalne posljedice na porodice.

 “Da jasno kažem: Porodično nasilje prema djeci i ženama je poraslo dramatično”, objasnila je ona.

Zdravstevni radnici sada napominju da im u toku prvog talasa, na proljeće, neke stvari nijesu bile poznate – uz odgovarajuće mjere opreza stopa prenosa koronavirusa u školama je relativno niska, posebno među najmlađim učenicima. Djeca koja se zaraze obično imaju blage simptome, a mjere poput nošenja maski, fizička distance i provjetravanja, učinkovitije su nego što su predviđali.

To ipak ne znači da je otvarnje škola ne nosi određene rizike. Đaci i zaposleni u školama su i dalje u opasnosti da virus pokupe i prenesu ga članovima porodice koji su stariji i pripadaju rizičnim grupama,

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti otkrio je da su djeca činila manje od 5 posto svih slučajeva zaraženih koronavirusom u 27 zemalja Evropske unije i Britanije. Ova institucija je procijenila da je malo vjerovatno da će zatvaranje škola značajno zaštititi dječije zdravlje.

Kao dodatnu mjeru opreza, Francuska je odlučila da maske u školama nose djeca od šest godina i više. Ranija pravila su podrazumijevala obavezno nošenje maski samo za starije od 11 godina.

Stručnjaci strahuju da samo nošenje maske neće biti dovoljna zaštitu sve dok se djeca guraju u menzama za vrijeme ručka, kada maske skidaju i da postoji rizik od širenja kapljica dok sjede zajedno.

Zajednički ručak sa zatvorenim prozorima je problem”, smatraju ljekari. Oni predlažu da djeca jedu u učionicama.

U Njemačkoj škole imaju svoje bezbjednosne planove koji predviđaju da se prostorije provjetravaju i prozori otvaraju najmanje jednom u toku časa i zatim u toku odmora. Njemački zdrastveni sistem preporučuje da svi koji se kreću po hodnicama škola nose maske kao i stariji učenici u toku časova. Fizička distanca je obezbijeđena smanjivanjem broja đaka u uionicama koji sjede udaljeni jedni od drugih pa čak I dok borave u dvorištu.

Ipak, mnogi nastavnici u Njemačkoj se brinu da, iako su preduzete mjere predostrožnosti, sve škole ih ne slijede. Strahuju da će prevladati politička volja da djeca uče u učionicama čak i u regijama u kojima zdravstvene vlasti preporučuju prelazak na učenje na daljinu jer je stopa zaraze previsoka.

“Držimo škole otvorenima i pridržavajmo se pravila ali nemojmo to raditi po bilo koju cijenu”, poručuju iz Njemačkog udruženja učitelja.

Izvor: NYtimes

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply