Preporuke skupih preparata posao za inspektore, vitamin D može na recept

Zdravstveno-sanitarna inspekcija pozabaviće se praksom da se u otpusnim listama porodilišta i savjetovalištima domova zdravlja roditeljima preporučuju suplementi vitamina D konkretnog proizvođača jer se preparati ove vrste vitamina mogu dobiti besplatno na recept, s obzirom na to da su na pozitivnoj listi lijekova.

To je udruženju Roditelji najavljeno iz Ministarstva zdravlja nakon pitanja zbog čega se preporučuju u skoro svim opštinama preparati švajcarske farmaceutske kuće 4U Pharma – D3K1 babytol do trećeg mjeseca (oko 6 eura) + omega DH babytol (oko 9 eura), a kasnije D3 babytol + omega DH babytol . Riječ je o preparatima za koje je mjesečno potrebno izdvojiti od šest do 15 eura.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali za portal Roditelji.me da preparate D vitamina roditelji mogu besplatno dobiti i na recept, koji bi trebalo da dobiju od izabranog pedijatra.

„Vitamin D se primjenjuje u prevenciji rahitisa kod djece i kod nas se na osnovnojm listi lijekova nalazi u dva oblikas: retinol + ergokalaciferol (vitamin AD, Hemofarm) i holekalciferol oralne kapi 4.000 U/ml, sa režimom propisivanja na recept od strane izabranog ljekara, koji je propisan na osnovu izvještaja ljekara“, naveli su iz Ministarstva zdravlja i dodali da će uputiti dopis Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju, Uprave za inspekcijske poslove, da preduzmu mjere iz njihove nadležnosti.

Porodilje su obavijestile udruženje Roditelji, a zatim je to potvrdilo i više desetina roditelja fotografijama otpusnih lista, da im se preporučuje da koriste konkretne preparate farmaceutske kuće. Neonatolozi preporučuju da se suplementi vitamina koriste do navršene godine, a poslije samo u zimskim mjesecima. Kako su za portal Roditelji.me potvrdili neki od ljekara, suštinska razlika u sastavu preporučenih skupih preparata i dostupnog D vitamina u kapima ne postoji. Ortopedi na pregledima kukova preporučuju roditeljima da se odluče za već poznate preparate D vitamina, u kapima. Ipak, veliki je broj onih koji, u skladu sa preporukama iz otpusnih lista i po savjetu pedijatara, nastavljaju sa korišćenjem babytola, a to je suplement koji se preporučuje i u većini apoteka.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply