Svake subote nove video lekcije programiranja

Foto: doMEn

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore svake subote, počev od 17. oktobra, objavljuju video lekcije DoMEn škole programiranja namijenjene osnovcima i srednjoškolcima koji do sada nijesu imali prilike da uče programiranje.

Lekcije su dostupne potpuno besplatno svim zainteresovanim osnovncima i srednjoškolcima na platformi YouTube i portalu www.stemedukacija.me, kroz dva kursa koji obrađuju programske jezike Scratch i C++, a do sada su objavljena dva časa.

Izvršni direktor kompanije doMEn Predrag Lešić kazao je da su komentari djece koja su već pogledala lekcije pozitivni.

“Raduje nas da su djeca pokazala veliko interesovanje i da su zadovoljna prvim odgledanim lekcijama. Naši predavači trudili su se da svi koraci budu najjednostavnije moguće objašnjeni i da sve što se radi bude prikazano na ekranu, kako bi učionicu adekvatno zamijenili računarom i učenjem na daljinu, tako da polaznici ne ostanu uskraćeni za znanje koje su njihovi vršnjaci sticali prethodnih godina.”

Usljed pandemije virusa korona, organizatori DoMEn škole programiranja odlučili su se za online izdanje škole kako bi zaštitili polaznike, a istovremeno učenje programiranja omogućili što većem broju djece.

Video lekcije nalaze se na portalu www.stemedukacija.me u sekciji Video biblioteka, a dostupni su i kanalu STEM edukacija, na platformi YouTube. Časove u programskom jeziku Scratch snima profesorica Helena Đurović i namijenjeni su mlađim osnovcima do VI razreda, dok oni stariji mogu pratiti časove profesora Gorana Šukovića u programskom jeziku C++.

Osim toga, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i kompanija doMEn ponudiće osnovcima i srednjoškolcima priliku da se sa do tada stečenim znanjem takmiče na jedinom online takmičenju za mlade programere u Crnoj Gori – DoMEn kupu. Prvo kolo DoMEn kupa zakazano je za subotu, 31. oktobra, a Lešić posebno istriče značaj ovogodišnjeg takmičenja.

“Osim što je svako dijete dobilo priliku da uči programiranje, sada će moći i da se takmiči sa stečenim znanjem na DoMEn kupu. Djeca će imati priliku da vide kako izgledaju velika svjetska takmičenja koja se odvijaju online, te da se oprobaju u crnogorskoj verziji istih. Na taj način, podstičemo djecu da isprate cijeli kurs bez preskakanja lekcija i pružimo im dodatnu motivaciju da svojim znanjem osvoje vrijedne nagrade.”

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Zainteresovani za DoMEn školu programiranja i DoMEn kup se mogu više informisati na portalu www.stemedukacija.me.

Izvor: doMEn

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply