Škole treba da ostanu otvorene

UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da u borbi protiv koronavirusa škole širom svijeta ostanu otvorene. U izvještaju tih međunarodnih organizacije ističe se šteta koju zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva posebno u siromašnim zemljama.

“Ključno je dati prioritet ponovnom otvaranju škola i organizovati neophodne časove, kako bi se nadoknadilo gradivo za one učenike čije su škole bile zatvorene”, rekao je u saopštenju Robert Dženkins, zvaničnik Odjeljenja za obrazovanje u UNICEF-u.

Kazao je i da je vidna velika šteta koju je pandemija prouzrokovala na učenje djece u čitavom svijetu.

“U zemljama niskog i srednjeg dohotka taj razarajući učinak je povećan, jer postoji ograničen pristup učenju na daljinu, povećan rizik budžetskih smanjivanja i kašnjenje u planovima ponovnog otvaranja”, naglasio je Dženkins.

Prema izvještaju te tri institucije, djeca iz siromašnih zemalja izgubila su gotovo četiri mjeseca školovanja od početka pandemije. U bogatim zemljama, gdje mogu učestvovati u učenju na daljinu, izgubila su šest nedjelja.

UNESCO i Svjetska banka smatraju da je ključno da se odmah uloži u školske sisteme kako bi se smanjio sve širi jaz koji nastaje između onih koji imaju osigurano školovanje u bogatim zemljama i onima u siromašnim.

Izvještaj tri institucije napravljen je na osnovu informacija iz skoro 150 zemalja, prikupljenih između juna i oktobra.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply