Umjesto jedan kontrolni, djeca rade i po tri u danu

Koliko kontrolnih i pismenih zadataka u jednom danu mogu imati đaci -pitanje je koje ovih dana muči mnoge roditelje u Crnoj Gori. Uprkos pravilima Ministarstva prosvjete, učenici nekih osnovnih škola imaju u jednom danu pismene i kontrolne zadatke.

Đaci jedne podgoričke osnovne škola ove sedmice su istog dana imali čak tri kontrolna zadatka, a morali su, kako tvrde roditelji, i usmeno da odgovaraju iz četvrtog predmeta. Prije odlaska u školu ujutro su prisustvovali online časovima.

Njihovi vršnjaci iz druge škole su već prve radne subote odradili po jedan pismeni i kontrolni zadatak. Situacija je slična u mnogim školama, a to su portalu Roditelji.me potvrdili i roditelji. Prema važećem Pravilniku o načinu ocjenjivanja učenika u osnovnoj školi, u toku jednog dana učenik može imati najviše jednu pisanu provjeru znanja (pismeni zadatak ili kontrolna vježba u trajanju dužem od 15 minuta), a u toku sedmice najviše dvije.

https://www.facebook.com/roditelji.me/posts/3754652657900360

Roditelji smatraju da je situacija nehumana, ali bez obzira na jasno definisan Pravilnik, nijesu sigurni kako da zaštite djecu. Ističu da su djeca, iako je to nezakonski, očigledno prepuštena odlukama uprava škola.

U Pravilniku o načinu ocjenjivanja učenika osnovnih škola, koji je Ministarstvo prosvjete donijelo prošle godine, u toku jednog dana učenik može imati najviše jednu pisanu provjeru znanja (pismeni zadatak ili kontrolna vježba u trajanju dužem od 15 minuta), a u toku sedmice najviše dvije.

“O datumu izrade pisanog rada učenici moraju biti upoznati obavezno sedam dana unaprijed. U slučaju da je na osnovu pisanog rada najmanje jedna polovina učenika ocijenjena negativno, pisani rad se ponavlja za učenike koji su dobili nedovoljnu ocjenu i učenike koji nijesu zadovoljni ocjenom. Pisana provjera iz stava 3 ovog člana ponavlja se jedanput i može da bude organizovana na posebnom času. Nakon poništene pisane provjere, a prije organizovanja ponovljene, nastavnik je dužan da održi dopunsku nastavu. U dokumentaciju se upisuje ocjena ponovljenog ocjenjivanja. Za učenike koji su kod prvog ocjenjivanja imali višu ocjenu upisuje se ocjena sa prvog pisanog rada”, navodi se u Pravilniku.

Pisane provjere postignuća u trajanju do 15 minuta, kako je precizirano tim dokumentom, mogu se obavljati bez najave, a sprovode se radi utvrđivanja usvojenosti ishoda časa i savladanosti dijela programskih sadržaja. Ocjena takve pisane provjere ne mora se upisivati u odjeljenjsku knjigu i elektronski dnevnik.

U Crnoj Gori đaci od 1. oktobra prate nastavu po modelu Ministarstva koji predviđa da djeca od 1. do 6. razreda i prvaci srednjih škola idu u školu, a ostali uče na daljinu. Za đake koji nastavu prate online organizuju se konsultacije, koje su prema najavama uoči početka školske godine trebalo da budu organizovane svake dvije sedmice. Praksa pokazuje da neki učenici imaju direktan kontakt sa nastavnicima svake druge sedmice i tada nemaju online nastavu, dok ima i onih koji tek ove sedmice prvi put imaju konsultacije. Djeca i roditelji ističu da taj boravak u školi i ne liči na konsultacije, već na regularne časove koje nastavnici koriste za predavanja, testove ili ispitivanja. Osim toga, konsultacije su u nekim školama obavezne, dok u drugima uprave obavještavaju djecu i roditelje da nijesu.

Udruženje Roditelji pisalo je danas Zavodu za školstvo i tražilo da objasne da li se u toku jednog dana može imati više vrsta testiranja i da li će oni nešto uraditi povodom ovakve prakse.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply